Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Donjoj Stubici, 6-8.3.2015

Bio je ovo jedan od onih vikenda nakon kojih poželiš biti na što više krizmaničkih tečajeva, biti prisutan, osluškivati, davati sebe i uživati u Božjim milostima. Zahvalnost koja se prelijeva iz srca, zajedništvo koje osjećaš svim svojim bićem, radost koja pršti na sve strane. To je bio vikend za koji se željelo da potraje, a to su izrekla mnogobrojna usta sudionika i animatora. Bogu hvala za poziv na tečaj, te spremnost i ljubav za odaziv svakog animatora. Od srca velika hvala župniku Ivanu, bio je domaćin za poželjeti. Primio nas je kao svoje, pružio i više nego što je trebao. Osjećali smo se kao doma. Hvala i vlč. Anđelku, što je odlučio svoju subotu provesti s nama i obogatiti nas svojom temom i prisustvovati sakramentu ispovijedi i Euharistiji. Hvala i župnim vjeroučiteljicama što su nas podržale i provele svoj slobodan vikend s nama.
Naš rektor Krešimir P. okupio je oko sebe i pozvao na služenje Mateja M., Anu V., Hrvoja B., Mariju B., Tomislava Š., Marinelu S., Roberta P. i Mateu M. Dream team – „ Lipčeva gupa“.

Nakon radnog dana animatori su se zaputili u pravcu Donje Stubice. Po dolasku, nakon mise, tečaj je odmah krenuo s prepunom dvoranom krizmanika, mladi, veseli, spremni na pljesak i smijeh. Tečaj je otvorio pater Vinko temom „Tko sam ja“ i na oduševljenje krizmanika i animatora, pojasnio vrijednost svakog čovjeka. Nakon njega, Matej je iskreno posvjedočio o svojim tinejdžerskim danima, odnosima sa svojim roditeljima i važnosti poštivanja naših roditelja. Večer smo završili predavši pred Presvetim naše mane, koje želimo s Njim preoblikovati u vrline, a naše talente umnožiti.
Drugo jutro započeli smo molitvom, a svjedočenje je nastavila Matea, sa svojom temom „Prijateljstvo“ koja je progovorila o predrasudama i o tome kako ju je Bog učio kroz predanje njemu, kako gledati na svoje prijatelje i razumjeti ih. Slijedila je tema o Ovisnostima, koju je držao Hrvoje, o današnjim napastima facebooka i medija, kako nas oblikuju i kako utječu na naša mišljenja i naše odnose. Bio je prekrasan suncem okupan dan, idealan za igre na otvorenom. Dečki su zaigrali nogomet, a djevojke su se primile odbojke i graničara. Nakon toga naš vlč. Anđelko je iznio svoju temu „Darovi Duha Svetoga“ i ukazao koga će krizmanici primiti na dan svoje krizme tako što nas je proveo kroz prepoznavanje darova Duha Svetoga u svom životu. Zatim je uslijedio naš rektor Krešimir sa svojom temom “ Kako me Bog oblikovao“, njegov put upoznavanja, gradnje povjerenja i ustrajnost u izgradnji odnosa s Ocem i milosti koje je Bog uveo u njegov život. Došlo je vrijeme i za pokorničko bogoslužje, ispovijed i misu.
Nedjelja je dan kada je Ana govorila o svojem životu, molitvi, svemu onome što je otkrila kada je shvatila da je molitva ono što ispunjava njezino srce, daje miran život, sređuje odnose. Tečaj smo zaključili sv. misom, gdje je naš stubički župnik, zaista naš, svakom riječju, posvjedočio Božje: “ Volim te“.
Nemali broj puta, često ponavljam, da nema Božje upornosti i ljubavi, pitam se gdje bi danas bili. Hvala Mu što nas je prozvao svojim prijateljima. Hvala Mu što nas je, nakon ovog tečaja, odveo do Lipčeve gupe, pardon, Gupčeve lipe, što smo promatrali suncem natopljena zagorska polja i brežuljke, hvala Mu što je svijet stvorio tako čudesno, što su nas na putu prema kući ispratile posljednje zrake nedjeljnog sunca.

Matea Mihovilić

Dojmovi:

  • Drago mi je što sam ovaj vikend mogla i što sam imala priliku izdvojiti vrijeme za duhovni susret. Sve teme su mi se jako svidjele. Ne samo što je bilo zanimljivo slušati tuđe anegdote koje mi svakako mogu poslužiti u budućnosti, već su neki dijelovi promijenili moja dosadašnja razmišljanja. Uglavnom sam Božji dodir osjetila na svakom dijelu određene teme, što mi je jako drago. Od ostalih sadržaja najviše mi se svidio razgovor u grupi. Animatorica mi je stvarno u nekim temama pokazala pravi put koji je ona dobila od Boga. Mislim da sam se približila Bogu za dobar broj koraka. Nemam nikakvih primjedbi na sadržaj, već mi se zaista svidio i željela bih sve ponoviti.
  • Drago mi je jer iskreno mogu reći da me ovaj događaj potaknuo na razmišljanja koja do sada nisam imala. Posebno me se dojmila i svidjela prva tema „Tko sam ja“ jer do sada nisam imala nikakvo mišljenje o sebi i shvatila sam da sam i ja nešto posebno kao i svi drugi. Također mi se svidjelo uspoređivanje onog modela prije i poslije i sada stvarno mislim da je svatko od nas na neki svoj poseban način lijep. U grupi mi je bilo stvarno lijepo jer su svi otvoreni i spremni podijeliti mišljenja. Prije sam se uvijek dvoumila o tome da li Boga zapravo ima ili ne, no sada shvaćam da Bog nije taj koji treba pronaći mene, On je cijelo vrijeme tu, a ja ga do sada nisam vidjela. Nemam primjedbi, mislim da su svi animatori tako dobri i otvoreni i stvarno nam žele pomoći.
  • Drago mi je što sam ovaj vikend sudjelovala u duhovnoj obnovi zato što me je to potaknulo da budem bolja osoba. Sve su me se teme dojmile, svaka na svoj način. No posebno me dojmila Anina tema – Molitva. Iz programa bih izdvojila ispovijed. Bog me tu najviše dotaknuo u srce. Super mi je u grupi. Otvoreno smo pričale i iznosile svoje mišljenje. Promjena se dogodila, potaknula me da više sudjelujem na sv. Misi. Nemam primjedbi, sve je bilo super i korisno.

Podijelite objavu

Skip to content