Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Donjoj Stubici

Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene, Zagorje zelene, Zagorje zelene… to sam si popevala na putu prema Donjoj Stubici. Kraj prepun boja, mjesto gdje se Božji prst posebno pobrinuo da pokaže ljepotu svog stvaranja.
Već dobro nam znani dragi župnik Ivan Brlečić, pun radosti i srdačnosti, odlučio je svojim krizmanicima pokloniti jedan tečaj pun Duha Svetoga i naravno odabrao je najbolju ponudu: Kursiljo krizmanički tečaj – Duh sveti u pratnji rektorice Irine Horvatek, te animatorima: Katarina i Rikard Kraguljac, Josip Biočić, Irena Matijaščić, Dario Otmačić, Karla Matković, Matea Mihovilić.

Tečaj je započeo u subotu ujutro. U pomalo hladnoj učionici,zagrijao nas je svećenik Josip inače odgojitelj na sjemeništu. Na svom živom primjeru nam je prikazao kako je odlučivši slušati Božji poziv u sebi i odustavši tražiti potvrdu vrijednosti od drugih, njihovih želja i odobravanjima o tome što je dobro za njega, a što nije, gledajući svoju vrijednost i želje kroz Božje oči za njegov život, donio odluku zbog koje je istinski i potpuno sretan. Sretan što je slijedio svoje srce, i što je mogao spoznati što je Bog usadio u njegovo srce. Slobodan od svakog ljudskog odobravanja postigao je osjećati se kao ispunjeno, sretno i ljubljeno dijete Božje. Slijedio je naš Dario koji je posvjedočio pokušaj prilagođavanja okolini, traženje svoje vrijednosti u ljudskim očima, no svoju sreću otkrio je kada je shvatio Božju čežnju za njim, njegov povratak u Božje krilo, sve ono za čime je tragao, pronašao je u Bogu, u njegovoj riječi i djelima ljubavi. Iza njega nam je Josip pokušao usporediti Božju i svjetovnu ljubav, kroz anegdote iz života. Uslijedila je naša Karla sa svojom temom u kojoj nam je nastojala približiti kako produbiti svoj odnos s Bogom, pozivajući se na riječi iz evanđelja. Svjedočanstva su bila veoma poticajna . Uslijedio je ručak i igre kako bi se malo okrijepili, odmorili i opustili. Po povratku sa igara naš svećenik Josip Đurin približio je Duha Svetoga na primjeru tronožnog stolca, odnosno ne možemo balansirati ako uklonimo jednu nogu sa stolčeka (Duha Svetoga) , jer je također glavni oslonac, te nam time prikazao koliko je bitan u našem duhovnom životu i rastu. Slijedilo je pokorničko i ispovijed te priprema za svetu Misu. Iza Mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim. Sutradan su nam bračni par Katarina i Rikard predstavili glavni uzor njihove ljubavi-Raspeta ljubav. Kristova ljubav je njihov uzor, zajedno su okrenuti prema Kristu i brinu međusobno jedan za drugoga i zajedno koračaju u ljubavi prema vječnosti. Uslijedila je procesija povodom Nedjelje Cvijetnice te sveta Misa.
Hvala Marku B. župnom animatoru koji se pobrinuo zajedno sa našom rektoricom Irinom da ovaj tečaj bude lijep te da sve ide svojim tokom.
M. Mihovilić
Evo i nekih dojmova krizmanika:
– Drago mi je što sam odvojila ovaj vikend za duhovni susret. Na neki ste mi način pokazali šaljivog Boga i približili ga u moje srce i cijelu mene. Sve teme bile su vrlo poučne i zaista predivne, ne mogu izdvojiti temu koja me se posebno dojmila jer kad bih izdvojila zaista bih lagala. Shvatila sam da je Bog naš najveći, najmoćniji i najbolji prijatelj i da je Božja ljubav bezuvjetna. U grupi sam se osjećala kao da pripadam nekome te sam uživala u vremenu provedenu s njima. Odnos prema Bogu mi se vjerojatno promijenio tj. sigurno je Bog došao još dublje u moje srce i promijenilo se mišljenje samo na pozitivnije. Imam osjećaj kao da molitvom mogu postići apsolutno sve . Program mi je sasvim opušten, zabavan i sviđa mi se. Vjerujem da ću opet ( ako budem u mogućnosti ) ići na ovakav tečaj.
– Jako mi je drago što sam ovaj vikend izdvojila za duhovni susret, zato što sam još više upoznala ljude koji upućuju na vjeru i molitvu u Boga. Posebno me se dojmila tema bračnog para, u jednom trenutnu me to toliko taknulo da sam skoro plakala. Bilo je odlično. Osjećam promjene, pogotovo molitvu za buduće supružnike i da je Bog jedina opcija. Nakon ovog vikenda vidim se u župi – molitva i vjeronauk.
– Drago mi je što sam odvojila ovaj vikend za duhovni susret jer smo puno naučili o životu te potaknuli da se još više molim za druge. Sve teme su mi se svidjele jer je svaka tema bila jako poučna te su me sve potaknule da razmislim o svim stvarima u životu koje mi se događaju. U grupi mi je bilo jako lijepo jer smo svi bili iskreni te mi je animatorica dala jako puno dobrih savjet, najviše mi se svidjelo kad smo zajedno molili. Nakon ovog susreta promijenio mi se odnos prema Bogu, odlučila sam više moliti te ću više zahvaljivati Bogu.
– Jako mi je drago što sam odvojila ovaj vikend za duhovni susret jer sam naučila važnu poruku. Posebno me se dojmila tema od žene i muža (Katarina i Rikard) jer su prenijeli jako važnu poruku braka. Od ostalog sadržaja bi izdvojila razgovor u grupi jer je bilo emotivno. Nakon ovog susreta više ću vremena posvetiti Bogu jer sam shvatila da se na sva moja pitanja odgovor nalazi u Bogu. Duhovnu obnovu bi trebali imati svi krizmanici jer je jako poučno. Najbolje moguće iskorišteno vrijeme jer sam se stvarno iznenadila sadržajem i prezentiranjem animatora. Nakon ovog vikenda još ću vidjet za aktivnosti u župi, ali vrijedi pokušati nešto.
– Drago mi je što sam odvojila ovaj vikend za duhovni. Shvatila sam mnoge stvari koje su važne za moj život. Posebno me se dojmila tema o ljubavi. Meni se sve u grupi svidjelo. Sve teme su me dotaknule u srce. Nakon ovog susreta, osjećam neku sigurnost i više vjerujem u sebe nego prije. Stavila sam Boga na prvo mjesto u svom životu. Stalno sam razmišljala o Bogu na neki drukčiji način. Promijenio mi se odnos, gledam ga drugačijim očima nego prije. Nemam primjedbe, a ni prijedloge na program i sadržaj susreta. Nakon ovog vikenda vidim se u župi možda kao čitačica.
– Drago mi je što sam išla na duhovni susret jer sam naučila i saznala mnogo toga. Svidjele su mi se sve teme, posebno prva koju je prezentirao Dario. Sviđalo mi se što smo radili u manjim grupama gdje smo se zabavljale te kasnije igre pod pauzama. Nakon susreta sam svjesnija Boga i njegove ljubavi koja je uvijek u nama. Program je dobro prikazan. Prijedlog je možda da se više govori o grijesima. Vrijeme u ova tri dana je najbolje moguće iskorišteno!
– Drago mi je jer sam čuo nevjerojatne priče iz različitih života. Posebno me se dojmila tema našeg animatora Darija u kojoj sam osjetio poseban Božji dodir. Izdvojio bih temu o raspetoj ljubavi Rikarda i Katarine u kojoj me Bog zaista dotakao. Bilo mi je predivno u grupi zato jer smo imali sadržajan razgovor. Promijenio mi se odnos pram Bogu, ponajprije zbog sjajnih priča. Moje vjerovanje u Boga sad je još izraženije. Nemam nikakve primjedbe ni prijedloge na sadržaj susreta. Aktivnost u župi -možda se to i dogodi, nikad ne znaš što se može dogoditi.

Podijelite objavu

Skip to content