Search
Close this search box.

U svibnju s Kokotičekima učimo o Mariji ;)

09.05.2017. održan je posljednji susret za ovu pastoralnu godinu, po metodama Kursilja sa našim prijateljima u Udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Varaždinske županije Kokotiček .
Na želju prof. def. Ivane Peček i vlč. Leonarda Šardija, odlučili smo progovoriti o našoj nebeskoj majci Mariji. Za tu priliku, pozivu se odazvao naš suradnik i vrijedni radnik u vinogradu Gospodnjem, vlč. Kristijan Stojko, trenutno kapelan u Ludbregu.
Na samom početku smo se pomolili, a zatim se vlč. Kristijan kratko predstavio, upoznao naše Kokotičeke s poviješću svetišta u Ludbregu pojasnivši im euharistijsko čudo koje se ondje dogodilo 1411.godine.
Zatim smo nabrojili nekoliko naziva kojima častimo našu nebesku Majku – Majka Božja, Majka Božja Bistrička, Sinjska itd.

Vlč. Kristijan je priupitao je li to riječ o istoj Mariji ili su to različite Marije, na što su Kokotičeki glasno i jasno odgovorili da je to sve ista Marija. Potom smo zaključili koja se molitva najčešće moli kroz svibanj – krunica. Naši znatiželjni prijatelji su htjeli znati zašto je na krunici baš 10 zrnaca, na što im je pojašnjeno da su prvi redovnici, u zamjenu za 150 psalama, molili 150 molitava „Zdravo Marija“, pa je tako nastala i krunica. Potom su Kokotičeki bili priupitani kako je to Marija postala Isusova majka. Na što su oni opet znalački odgovorili da je to postala po anđelovu navještenju.
Zatim je vlč. Kristijan to i potvrdio napomenuvši kako je ona koja će nositi Boga, morala biti posebna žena – dakle, blagoslovljena među svim ženama, najposebnija od svih. Zatim smo utvrdili znanje i zaključili kako je Marija rodila u štalici. A na pitanje koje su životinje sve ondje bile, pojavili su se različiti odgovori – krava, ovca, bik itd. 😉
Na šarolikost odgovora, naravno da smo se kao pravi radosni kršćani i nasmijali, a zatim je Kokotičekima bilo pojašnjeno koje su to životinje sve bile u štali. Naglašeno kako je ondje bio i sv. Josip koji je bio Marijin zaručnik cijeli život i zemaljski tata Isusu kojeg je naučio tesarskom radu.
Uz sve navedeno, pojašnjena nam je i uloga Marije u Isusovom životu. Ona nije bila smo Njegova Majka već je i bila ona koja ga je odgajala, učila, vodila u crkvu, učila Ga moliti a onda je bila uz Njega cijeli život, pa i u onim najtežim i najbolnijim trenucima. Na križnom putu joj je bilo posebno teško jer nije mogla pomoći svome Sinu. Boljelo ju je srce zbog toga, no u tom trenu mogla je biti samo ondje, uz Njega. Ispod križa, Ivan apostol je predstavljao sve nas i tada nam je Isus svima dao svoju Majku za našu. Marija je naime, Majka i Kraljica jer je na Nebo uznesena i dušom i tijelom. Između ostalog, vlč. Kristijan je s nama podijelio i lijepu mudrost koju je ponio iz obiteljskog doma, a koja se potvrđuje kao korisna uputa za život: „Tko Mariju ljubi taj se nikad ne izgubi.“
Kako naši Kokotičeki vole pjesmu i pjevanju, u dva smo navrata otpjevali pjesmu „Marijo, o Marijo“. Drugi put smo pjevali na znakovnom jeziku 
Divno iznenađenje je to što nam se svaki put pridruže mladi volonteri iz par škola u Varaždinu, tako su nam se ovaj put pridružilo dvoje mladih koji djeluju unutar zdruga katoličkih skauta Varaždinske biskupije i još dodatno obogatili naše druženje. A pridružila nam se i srednjoškolka Valerija koja bi željela postati animatorica u Kursilju.
Na ovom susretu međusobno smo se još više zbližili, otpjevali smo i rođendansku pjesmu našem vlč. Leonardu i Luki koji su ovih dana slavili svoje rođendane i još se kratko ostali družiti uz različite finoće koje su nam pripremili naši Kokotičeki 😉
Bogu zahvalni za otvorena srca ovih krasnih ljudi i za nove svećenike koji se odvažno upućuju u avanturu druženja s Kokotičekima, zagledani smo u budućnost i nove planove i susrete u Centru Tomislav Špoljar. U svemu tome, primjer nam je u Marijinom predanju, koja se uz riječi „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj“, potpuno predala Gospodinu na raspolaganje. Želimo je slijediti u tom primjeru 
Anika Sačić

A evo i naših dojmova 

1. Jesi li čuo/čula nešto novo o Mariji?
2. Što ti se najviše svidjelo na ovom susretu?
3. Imaš li kakve primjedbe, prijedloge?

Luka (27 god.): 1.Da, dodali smo kravu u štalici 😉 Sve sam znao i prije. 2.Svidjelo mi se to što smo pjevali. 3. Nemam.
Jurica (skaut, 19 god.): 1. Nisam znao ono o 150 Zdravo Marija i upoznao sam vlč. Kristijana. 2.Sviđa mi se atmosfera koja je među nama, mislim da bi nešto ovakvog bilo potrebno svim zajednicama i svidjela mi se pjesma. 3.Da netko dođe posvjedočiti svoj život.
Toni (23 god.): 1.Sve sam znao. 2.Pjesma. 3.Nema
Mateja (skaut, 18 god.): 1.Nauila sam nešto više o Kursilju, već sam čula za to ali nisam baš bila upoznata sa svime. 2.Sviđa mi se atmosfera koja je ovdje. 3.Trebala bih razmisliti.
Mateja D. (25 god.): 1.Da, o Josipu i Mariji, dobro je što je Josip bio uz Mariju. 2.Sve mi se svidjelo. 3.Nemam.
Toni M. (24 god.): 1.Da su Josip i Marija živjeli ko brat i sestra. 2.Sve, a posebno kad smo pjevali na znakovnom jeziku i što svi sjedimo oko stola. 3.Niš mi ne pada na pamet.
Toni (27 god.):1.Sve znam. 2.Bilo mi je lijepo, dajem ocjenu 4. 3.Ništa
Mario (27 god.): 1.Marija je jako dobra prema ljudima i Isusu i cijeloj svojoj okolini. 2.Sviđalo mi se kad smo pivali Mariji. 3.Sve znam, nemam prijedloge.
Melkior (23 god.): 1.O krunici nisam znao. 2.Sve mi se svidjelo. 3.Ja budem Aniku zval ak se čega sjetim.
Valerija (18 god. srednjoškolka):1.Iskreno, nisam ni ja znala za 150psalama, a trebala bih to znati. 2.Svidjelo mi se posebno pjevanje. 3.Da čujemo više životna iskustva i o tome kak se nositi sa stresom.
Tamara T. (28 god.): 1.Nisam znala sve o Mariji. 2.Željela bih da mi se Marija ukaže – rekla bih joj da mi deda ozdravi. 3. Da se govori o stresu i načinu života i da se govori o Mariji Bistrici.
Sanja (27 god.): 1.Sve mi se sviđalo i sve bi trebalo ponoviti. 2.Dajem ocjenu 3, zato da se još više puta vratite ovdje 😉 Apsolutno sve mi se svidjelo. 3.Da pričamo o životu i da bude još koji filmić.
Tamara (25 god.): 1.Sve znam. 2.To da smo okupljeni oko stola. 3. Trebalo bi ispričati neku priču.
Mirko (26 god.): 1.Sve znam. 2.Kad smo pjevali. 3.Pričati o ljubavi.

Vlč. Kristijan: Bilo mi je jako lijepo i ništa me nije iznenadilo jer sam znao da je tu među vama jako lijepo. Svi ste iskreni, pazite i slušate, a to već dugo nisam doživio. Jako mi je drago što se ovdje radi s vama i jako mi je drago da sam mogao doći. Naime, ukinuo sam danas vjeronauk kako bih sada bio s vama. Doći ću kad bude mogao 
Vlč. Leonardo: Drago mi je da ste otvoreni prema Mariji i nadam se da ćemo to sve prenijeti u naše živote. Kao što je vlč. Kristijan rekao, sviđa mi se vaša iskrenost i otvorenost kao i što su naši skauti napomenuli – svakako bi nešto ovakvog trebale sve zajednice 
Prof. Ivana: Jako volim Mariju, moj život i život mog djeteta stavljen je pod Njenu zaštitu. Uzor mi je i u vjeri i u životu općenito. Volim i molim krunicu, ali nisam je povezala sa psalmima. Predlažem da se razmisli o tjednom programu na Krapnju za osobe s invaliditetom (intelektualnim oštećenjima i dodatnim oštećenjima ), te da progovorimo više o Marijanskim svetištima

Podijelite objavu

Skip to content