Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Dubrovniku

Bilo je ovo prezanimljivo i blagoslovljeno putovanje. 🙂 Počelo je sa spontanim pozivom od Hrvoja u tramvaju: „Ej stari, jeste ti i Nika slobodni idući vikend“? Ja sam rekao: „da jesmo“. Hrvoje će na to: „Ok, onda idete s nama u Dubrovnik“. Nakon tjedan dana mi je rekao da ćemo imati svjedočanstvo o predbračnoj čistoći. 🙂 Kako se vrijeme bližilo osjećao sam u sebi malo tremu i nisam bio siguran kako će to izgledati jer nismo nikad sudjelovali na nečemu sličnomu. Ali i u tim trenucima nam je Gospodin pokazao da ne brinemo za riječi jer će nam one biti dane. U početku je mladima trebalo vremena da se opuste s nama.

Ali baš taj vikend smo služili jedni drugima mi animatori, sve je bilo usklađeno i to su mladi prepoznali. Cijeli vikend je bio natopljen molitvom, izmoljena je i devetnica Gospi na tu nakanu. I zbilja je bilo blagoslovljeno. Bili su tamo oni mladi koji su željeli čuti i učvrstiti svoju vjeru. Cijelo putovanje i druženje s budućim krizmanicima je bila ogromna porcija smijeha i baš se osjetila Božja ljubav. Velečasni Josip je imao svjedočanstvo o posebnosti svakoga od nas, kako je svatko od nas jedinstven i kako treba slušati svoje srce i moliti Gospodina da ga vodi svojim stazama, a ne stazama drugih. Baš je kroz svoje svjedočanstvo pokazao da nije svećenik zato što su to njegovi roditelji htjeli, nego zato što je Bog tako htio. Spoznao je Božju volju i pošao za Kristom. Poslije svjedočanstva su bile radionice i tu se već vidjelo kako neki mladi zaista ne vide svoju ljepotu koju im je Bog dao, lakše im je bilo zapisati svoje mane od kvaliteta.
Stefany je posvjedočila kako je na čudesan način Gospodin uvijek bio u njenom životu. Kako ju je vodio do milosti obraćenja i kako je lako hodati s Njim. Djeca su bila oduševljena svakim svjedočanstvom nas animatora jer se vidjelo da govorimo jednostavno i iz srca. Petra je posvjedočila o temi kralježnice-kako je u teškim trenutcima Gospodin dao snagu da povuče svoju obitelj i održi ju. Pokazala je kako nije snaga u nama nego u Njemu. Stela je posvjedočila kako ljubav može promijeniti ljudska srca i da nikad ne treba odustati od čovjeka, baš kao što Bog koliko god se mi udaljili, ne odustaje od nas, nego nas uvijek čeka raširenih ruku. Hrvoje je kroz svoje svjedočanstvo pokazao laž koju prezentira ovaj svijet o ljepoti, koliko je prava slika o ljepoti iskrivljena i o lošem utjecaju društvenih mreža. Pokazao je što je prava vrijednost, Bog, obitelj, prijatelji, druženje s drugima. Zaručnica Nika i ja smo posvjedočili o čistoći, da ona nije samo tjelesna, nego da je to stav srca, čistoća nakane. Da razapneš svoje strasti na križu, umreš sebi i dopustiš Bogu da ti pokaže što je prava ljubav. Koliko nas je Isus blagoslovio time i koliko nam svakodnevno plodova daje jer nas uvodi u Istinu i uči nas pravoj ljubavi.
Kroz ova tri dana provedenih s drugima puno sam se izgradio, naučio od drugih animatora, svećenika, a i krizmanika. Vidio sam koliki je zapravo poziv biti animator i tu radost i istinu koju smo pružili mladima je neopisiv osjećaj. Sama ta činjenica da su oni čuli nas u našoj bijedi i kako nas je Gospodin podigao i kako sve On čini je predivna. Bilo je to predivno iskustvo i riječi ne mogu opisati sve što je srce doživjelo. 🙂 Zahvalan sam Bogu što smo mogli posvjedočiti i služiti drugima u Njegovo Ime. I u tome nas je vodio citat iz Matejevog Evanđelja. „Besplatno primiste, besplatno dajte. 🙂
Nika Šarić i Jurica Lončar
– Bilo je lijepo. Upoznala sam nove osobe i čula nove životne priče. Sve su teme na svoj način bile posebne i svaka je tema imala posebnu pouku i pogled na život. Sve me se dojmilo, svaki animator je imao svoj poseban dio u ovom susretu. Promjenio mi se odnos prema Bogu, vjerojatno ću početi moliti više i više ću se uzdati u Njega. Susret je bio dobro isplaniran. Mislim da je jako dobra ideja da su animatori i svećenik podijelili s nama svoja životna iskustva jer mi i nemamo baš priliku poslušati nešto takvo. Najbolje moguće iskorišteno vrijeme. Željela bi postati animator (čini se zabavno i željela bi drugima prenositi što je zaista vjera i Bog znače).
– Posebno me dodirnulo svjedočanstvo Stefany. Svidjele su mi se igre te rad u grupama, dotaknulo me dijeljenje osobnih iskušenja u grupi i međusobna povezanost. Promjenio mi se odnos, Boga gledam više kao osobu koja je tu za mene uvijek i koja mi ne želi nikada ništa loše. Već pjevam u zboru, ali sam se odlučila uključiti u animatore sljedeće godine.
– Drago mi je jer sam upoznala nove ljude i čula njihova svjedočanstva što me potaklo da drugačije razmišljam o vjeri. Dojmile su me se sve teme, svaki animator je imao poseban dio u ovom Kursilju, a i jako mi se sviđa što su svi pozitivni i jaki i uspjeli su prebroditi probleme. Dotaknulo me kada sam shvatila da Bog može promijeniti mišljenje i načine života i stvarno mi je drago zbog svih koji su to shvatili i sretni su. U grupi je bilo zanimljivo i uspjela sam povjeriti svoje probleme bez straha i bilo mi je puno lakše. Sigurno ću više cijeniti molitvu, pjesmu i dobrotu ljudi, tražit ću u njima unutarnje vrijednosti i probati ne suditi na prvi pogled. Želim postati animator.
– Vidjela sam i spoznala da ima ljudi koji su dosta toga proživjeli i koliko je meni stvarno dobro u životu jer sve imama i stvarno se divim animatorima koliko imaju snage to sve prepričati nama i hvala vam puno. Stela me najviše dirnula, ima samo 19godina a proživjela je previše toga gorznoga i stvarno je lijepo što opet ima komunikaciju s mamom nakon onoga što joj je učinila jer ja nikad ne bih mogla oprostiti to. I ostala je uz tatu kad nitko nije i to je tako lijepo. Cijeli program je bio odličan, pogotovo razgovor u grupi jer sam vidjela koliko ima mojih vršnjaka koji su isto dosta toga prošli u životu. Isto tako igre su bile savršene.
– Kada sam došla ovdje, htjela sam ostati samo sat vremena i stići na trening u 20:30 i sljedeći dan na biciklijadu s prijateljima iz razreda, nisam uopće uzela niti stvari za prespavati. Čim sam čula svakog animatora i njihove riječi, iako me trebalo malo nagovarati, ja sam odmah znala da trebam ostati, iako sam se pravila da se dvoumim. Odmah sam otrčala do mene po najpotrebnije stvari. Sva pitanja koja sam postavljala Bogu prije ovog vikenda, su sada bila odgovorena. Fascinirana sam ljudima koje sam ovdje upoznala. Svatko od njih ima tako dobro i čisto srce i stvarno me inspiriralo da svoj život s oduševljenjem, mirom, srećom i osmijehom. Kod Hrvojeva svjedočanstva kad smo zatvorili oči i pokušali se prisjetiti najljepših trenutaka, nisam se mogla sjetiti ničega, ali sada kad zatvorim oči, upravo se sjetim ovakvih vikenda i koliko utječu na mene. HVALA VAM NA SVEMU I NADAM SE DA ĆEMO SE OPET VIDJETI.
– Nakon dugo vremena iskreno sam se nasmijala, povezivala s drugima i shvaćala ih. Stefanina tema me dotakla. U njezinoj temi i u Nikinoj i Juričinoj, Bog me dotaknuo u srcu i načinu razmišljanja. Bilo mi je super. Divila sam se kako su se svi mogli otvoriti. U ovom susretu mi je ojačao odnos s Bogom. Pokazao mi je i da naša bol može biti dobra. Moj prijedlog je da animatori izdvoje vrijeme za svakog individualno iz svoje grupe (ili ne) te pričaju s njima o problemima.
– Nadam se da ćebiti još ovakvih susreta. U Stefaninoj temi sam posebno osjetila Božji dodir jer je njen život nekako najrealniji od svih ostalih. Također priča od Petre i Stele je nevjerojatna priča i stvarno njima troje se divim. U grupi i izvan mi je bilo super. Nemam događaja koji bi posebno izdvojila jer mi je stvarno sve bilo super. Nisam očekivala da ću se otvoriti nepoznatim ljudima i da ću ih zavoliti u ovako malo vremena. Nakon ovog susreta imam drugačije gledanje na Boga. I sad to treba izgrađivati svakim danom uz molitvu i nedjeljnu misu. Svakako, volila bi postati animator i družit se s ostalim ljudima i pomagati kako su naši animatori s nama.
– Drago mi je što sam sudjelovala iako sam malo bila skeptična i na kraju sam se super zabavila i nešto naučila. Najviše me se dojmila Stefanina tema. Iako mi se svidjelo kad smo se igrali jer Hrvoje uvede takvo veselje i duh u svaku igru i vidim da se stvarno trudio pa sam zahvalna na tome. Animatori su mi proširili vidike i pokazali na koje je sve načine Bog među nama.

Podijelite objavu

Skip to content