Osvrt na krizmanički tečaj u Sisku

Mi želimo uzdić’ Isusa, visoko da cijeli svijet vidi Ga.
Snaga je ime Njegovo, jedini put do Neba.

Moglo bi se reći da su upravo ove riječi bile naša krilatica i misao vodilja prošloga vikenda. Ponukani radošću Uskrsnog vremena te željom za evangelizacijom mladih, petero se mladih animatora uputilo krizmanicima župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, upravo sa željom da posvjedoče Krista kao Spasitelja i najboljeg Prijatelja.

„Tko sam ja i zašto me Bog stvorio?“ glavnina je našeg ljudskoga života. Pitanje koje nadilazi ljudske spoznaje i, u svojoj suštini, upućeno je prema Stvoritelju. Upravo smo krizmanicima ponudili to pitanje, uputili ih na moguće odgovore, u nadi da će svojim životom dokučiti Istinu. Josipa nam je svojom životnom pričom posvijestila kakvim vrijednostima trebamo težiti, čemu to ne smijemo robovati i na koji način nam Bog može pomoći da naša misao postane smisao.
Udarivši temelje našeg bivanja, uslijedila je tema o samom kršćanskom načinu života. Ana nam je posvjedočila o svojim traganjima, iskušenjima i na koncu, čvrstim odlukama. Donijela nam je primjer kršćanskog života koji je drugačiji i koji prkosi svijetu. Njezinu je priču krasio osmijeh, koji je bio potvrda da kršćanski život, unatoč žrtvama, nudi istinsku sreću i ispunjenje.
Animatorima se pridružio i velečasni Anđelko Katanec. Anegdotama svoga života nasmijao je mlade, svojom vedrinom te povjerenjem u Božju providnost ukazao je tko je za njega Svesilni i kako Božje planove ugrađuje u svoje. Samim time približio je mladima duhovni poziv kao životni, koji možda čuči u nekome od njih. Karla nam je svojom pričom jasno dala do znanja da u vjeri nema kraja. Produbljivanje je tako zadaća svakog vjernika. Vjera i življenje iste u nama budi brojna pitanja, a upravo bi spoznaja tog nedokučivog Otajstva bila Punina života. Stoga, što čekamo? Uprimo, istražujmo i približavajmo se Božjoj prisutnosti!
Josip, ujedno i rektor ovoga tečaja, ispričao nam je svoju životnu priču koja je sumirala sve do sad rečeno. Svojim nam je životom ukazao kako je svatko od nas pozvan i ima svoju zadaću u svijetu. Bez obzira na svoja ograničenja i mane, mi nismo beskorisni, nego dapače, ovakvim nas je Bog želio!
Cjelokupni tečaj radosnog kršćanstva nadasve je bio radostan. Pjesmom nas je uveseljavao Dario, blagovali smo u zajedništvu, smijali se i razglabali u radionicama, te igrom ostajali bez daha. Hvali li smo i častili Gospodina Svetim Misnim Slavljem te u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a skrušena srca prišli smo Mu u sakramentu Svete Ispovijedi.
Župnik velečasni Branko Koretić priredio nam je jedinstvenu meditaciju, a ta je oltarski mozaik. Pred mozaikom se može satima razmatrati. Naime, oslikana je cijela Povijest Spasenja, Punina Vremena, te na koncu Posljednji Sud. Mozaik ukazuje na važnost sakramenata, objašnjava ulogu Marije te poziva svakoga od nas na obraćenje i vjerovanje Evanđelju.

Donosimo vam i nekoliko dojmova krizmanika:
– Drago mi je zbog toga što sam dosta priča čula, zato jer nije samo bilo slušati već je bilo i igri i smijeha i šale. U grupi mi je bilo jako zabavno i zato što smo sve mogli reći i znamo da to nigdje iz naše grupe neće izać’. Shvatila sam da je on uvijek tu i da na njega mogu računati.
– Osjetio sam da Boga moramo stavit na prvo mjesto jer nam on može uzet sve i dati sve
– Drago mi je što sam izdvojio ovaj vikend za duhovni susret zato što sam puno naučio o Bogu, zato što sam vidio kako vjera utječe na ljude. Mislim da ću se od sada više moliti Bogu i pričati s njim. Više ću dolaziti na mise.
– Jako mi je drago što sam ovaj vikend odvojila za susret jer mi je to puno pomoglo da se još više povežem s Bogom, potaknulo me na razmišljanje da kada nam je teško, sjetimo se Boga, predamo svoje teškoće njemu i bit će nam lakše. Promijenio mi se odnos prema Bogu, počela sam više razmišljati o tome, shvatila sam da je Bog uvijek uz nas, i ako nam se nešto ružno dogodi, Bog za svakog od nas ima plan. jako mi se svidjelo i puno mi je pomoglo da stvorim taj neki kontakt s Bogom, i po mom mišljenju, ovo je odlična priprema za krizmu.
– Nakon susreta shvatila sam da se Boga ne trebamo bojati, nego da nam je on prijatelj i da će nam uvijek pomoći.
– Naučio sam to da Bog ne kažnjava!
– Bilo mi je odlično kada su animatori ostali s nama vani igrati igre iako to nisu morali. mislim da svi možemo raditi što hoćemo, samo se moramo moliti i vjerovati u Boga! Stvarno nemam nikakve primjedbe, tj.imam, mislim da bi program trebao trajati duže jer su mi tri dana bila premalo s ovim prekrasnim ljudima.

Podijelite objavu

Skip to content