Osvrt na krizmanički tečaj u Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgart (17. – 19.1.2020.)

Od 17. do 19. siječnja održan je Mali tečaj radosnog kršćanstva – Kursiljo za krizmanike u Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgart Zentrum, na poziv  župnika, fra Ivice Ercega i pastoralne suradnice Zore Bilobrk. Voditelj tečaja bio je Matej Markić, uz šestero mladih animatora iz Zagreba.

Program je započeo u petak poslijepodne, a trajao je do nedjelje. Prvog dana tečaja, krizmanici su imali priliku poslušati teme „Tko sam ja“ i „Traganje za vrijednošću“, koje govore o tome da je svaki čovjek željen od Boga i da je s razlogom stvoren, što vodi do spoznaje vlastite vrijednosti i jedinstvenosti. Nakon svake teme slijedio je rad u skupini, u kojem su krizmanici i sami imali priliku progovoriti o ovim temama. Program je završio klanjanjem pred Presvetim Sakramentom.

Nakon programa s krizmanicima, slijedio je susret animatora Kursilja i članova Franjevačke mladeži.

Subotnji je dan započeo temama „Kršćanski život je drugačiji“ i „Produbljivanje“, u kojima su animatori posvjedočili kako život s Kristom donosi jedno drugačije ispunjenje i smisao. Tečaj se nastavio sa temama o „Svetoj euharistiji“ i „Apostolatu“ kroz koje se krizmanicima željelo približiti otajstvo svete mise iz koje izvire sav naš daljnji angažman u Crkvi i svijetu. Svaka tema započinjala je molitvom, a vrijeme između tema bilo je ispunjeno igrama, plesom i pjesmama. Na taj je način sve više raslo zajedništvo između krizmanika i animatora Euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Ivica Erceg završio je subotnji program.

Trodnevni program Malog tečaja radosnog kršćanstva završio je u nedjelju temom „Predbračna čistoća“ i svetom misom s cijelom zajednicom u crkvi svete Hedwige u Möhringenu. Nakon svete mise imali smo i susret s roditeljima koji su bili puni zahvalnosti i posvjedočili da već uočavaju promjene na svojoj djeci. Sami krizmanici su izjavili kako su ovo za njih bila prekrasna tri dana i da bi to voljeli ponoviti. Evo i njihovih dojmova:

„Naučio sam da Bog nije samo jedna osoba koja ti nekad pomogne ili neki duh koji ispunjava želje nego osoba koja želi da dođe do tebe na najlakši način i da ga voliš kao svoju porodicu.“

„Zajedništvo i iskrenost u dvije najvažnije stvari. Moj odnos s Bogom se u ova tri dana samo još više produbio. Dojmilo mi se, što su mladi iz zajednice pričali s nama o nekim temama koje nisu baš tako lagane za iznijeti pred drugima. Otvoreno, iskreno i pažljivo su s nama pričali te najvažnije, odnosili su se prema nama kao prema svojim bližnjima.“

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content