Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgart (17. – 19.1.2020.)

Od 17. do 19. siječnja održan je Mali tečaj radosnog kršćanstva – Kursiljo za krizmanike u Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgart Zentrum, na poziv  župnika, fra Ivice Ercega i pastoralne suradnice Zore Bilobrk. Voditelj tečaja bio je Matej Markić, uz šestero mladih animatora iz Zagreba.

Program je započeo u petak poslijepodne, a trajao je do nedjelje. Prvog dana tečaja, krizmanici su imali priliku poslušati teme „Tko sam ja“ i „Traganje za vrijednošću“, koje govore o tome da je svaki čovjek željen od Boga i da je s razlogom stvoren, što vodi do spoznaje vlastite vrijednosti i jedinstvenosti. Nakon svake teme slijedio je rad u skupini, u kojem su krizmanici i sami imali priliku progovoriti o ovim temama. Program je završio klanjanjem pred Presvetim Sakramentom.

Nakon programa s krizmanicima, slijedio je susret animatora Kursilja i članova Franjevačke mladeži.

Subotnji je dan započeo temama „Kršćanski život je drugačiji“ i „Produbljivanje“, u kojima su animatori posvjedočili kako život s Kristom donosi jedno drugačije ispunjenje i smisao. Tečaj se nastavio sa temama o „Svetoj euharistiji“ i „Apostolatu“ kroz koje se krizmanicima željelo približiti otajstvo svete mise iz koje izvire sav naš daljnji angažman u Crkvi i svijetu. Svaka tema započinjala je molitvom, a vrijeme između tema bilo je ispunjeno igrama, plesom i pjesmama. Na taj je način sve više raslo zajedništvo između krizmanika i animatora Euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Ivica Erceg završio je subotnji program.

Trodnevni program Malog tečaja radosnog kršćanstva završio je u nedjelju temom „Predbračna čistoća“ i svetom misom s cijelom zajednicom u crkvi svete Hedwige u Möhringenu. Nakon svete mise imali smo i susret s roditeljima koji su bili puni zahvalnosti i posvjedočili da već uočavaju promjene na svojoj djeci. Sami krizmanici su izjavili kako su ovo za njih bila prekrasna tri dana i da bi to voljeli ponoviti. Evo i njihovih dojmova:

„Naučio sam da Bog nije samo jedna osoba koja ti nekad pomogne ili neki duh koji ispunjava želje nego osoba koja želi da dođe do tebe na najlakši način i da ga voliš kao svoju porodicu.“

„Zajedništvo i iskrenost u dvije najvažnije stvari. Moj odnos s Bogom se u ova tri dana samo još više produbio. Dojmilo mi se, što su mladi iz zajednice pričali s nama o nekim temama koje nisu baš tako lagane za iznijeti pred drugima. Otvoreno, iskreno i pažljivo su s nama pričali te najvažnije, odnosili su se prema nama kao prema svojim bližnjima.“

Podijelite objavu

Skip to content