Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Kustošiji – 22.-24.4.2022.

U razdoblju od 22. do 24. travnja 2022. god. u Župi sv. Nikole Tavelića u zagrebačkom naselju Kustošija održan je tečaj za krizmanike. Prve večeri u 19:00h rektor Matej Markić i četvero animatora s osmijehom na licu dočekali su 25 samozatajnih krizmanika. Nakon uvodnog predstavljanja i pjesme koju je odsvirao kapelan Višeslav Foretić, tečaj je započeo prezentacijom „Drvenci“ i temom „Tko sam ja“ koju je održao vlč. Ivan Grbešić. Slušajući temu, saznali smo kako odgovoriti na pitanje „Tko sam ja?“. Uslijedio je prvi rad u grupi u kojem su se krizmanici imali prilike otvoriti i razgovarati o Drvencima. Potom je animatorica Ana svjedočila kako je ona tragala za vrijednošću i s kakvim se sve kušnjama borila kroz život. Subotnje jutro započeli smo pjevajući pjesmu „Bože moj, što je jutro“ i jutarnjom Kursiljo molitvom. O temi „Milost“ detaljnije nas je upoznao naš domaćin vlč. Višeslav i pokazao nam kako na Boga uvijek možemo računati. Kao nastavak na njegovu temu uslijedilo je svjedočanstvo animatorice Tene. Ona nam je govorila kako i zašto je kršćanski život drugačiji. Nakon rada u grupi, razigrali i rastrčali smo se u dvorani igrajući popularnu igru „vjetar puše“. O tome što su i zašto su važni sakramenti govorio nam je naš vlč. Višeslav, a zatim je intimno svjedočanstvo podijelio naš animator Vjekoslav, koji je govorio o zaprekama i kralježnici. Nakon što smo podijelili svoja iskustva razgovarajući po grupama, uslijedio je izlazak na suncem okupano igralište nedaleko Župe. Tamo smo zaigrali zabavne igre „marama“, „signal“ te „kapetan i mornar“, kojima smo izmamili osmjehe na lica ovih mladih ljudi. Nakon pauze i ručka, pridružili su nam se zaručnici Karla i Alen koji su nam hrabro posvjedočili o temi „Predbračna čistoća“. Krizmanici su nakon ovog svjedočanstva imali nekoliko pitanja na koje su naši budući mladenci rado odgovorili. Subotnji dan završili smo sakramentom ispovijedi, klanjanjem pred Presvetim te svetom misom. Posljednji dan tečaja započeo je jutarnjom molitvom i pjesmom, a zatim je vlč. Višeslav govorio o važnosti osluškivanja Duha Svetoga. O djelovanju Duha Svetoga u životu laika posvjedočio nam je animator Luka u temi „Apostolat“. U posljednjem radu u grupi krizmanici su iznijeli svoje dojmove o protekla tri dana te se uputili na svetu misu u crkvu. Nakon zajedničkog slavlja našeg Gospodina odgledali smo promotivni video o otoku Krapnju te napravili zajedničku fotografiju u crkvi. Tečaj je završio oko 13:00h.

U nastavku izdvajamo nekoliko dojmova:

Naučio sam kako Duh Sveti djeluje u meni i kako da saznam tko sam ja i što radim. Nije mi se previše promijenio odnos s Bogom, ali mi se promijenio odnos s Duhom Svetim i sad više ne shvaćam Duha Svetog kao Božji glas, nego kao Božji dar koji će me voditi kroz život. Najviše mi se svidio rad u grupi zato što sam dobio najbolju grupu u kojoj sam se osjećao da mogu biti iskren i otvoreno smo pričali o svim temama.

Osjetila sam da mi se odnos s Bogom produbio i poslije ovog želim puno više ići na mise. Posebno lijepi su mi bili radovi u grupama jer sam se osjećala sigurno i znala sam da me svi slušaju.

Ovaj vikend sam naučio da će nas Bog uvijek tražiti i ako mu se otvorimo primit će nas raširenih ruku. Osjećam se slobodnije i ispunjenije uz Boga nego prije. Lijepa mi je bila atmosfera i zajedništvo, kako smo puno novog čuli i naučili uz zabavu.

Radit ću na sebi i na svojim grijesima jer sam vidio kako se iz njih može izvući. Igre su bile jako dobre i, naravno, ručak.

Podijelite objavu

Skip to content