Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Postirama, 10. – 11.2.2019.

Dana 9. veljače grupa je Kursiljo animatora krenula na dalek i zahtjevan put kako bi odgovorila na poziv animiranja krizmanika iz različitih bračkih župa sa središtem zbivanja u Postiri. Tečaj je bio organiziran od strane rektorice Irene Matijaščić koja je sastavila bogat dvodnevni program. Od ostalih animatora u šarolikoj grupi našli su se Ana, Antonia, Iva, Josipa, Lea, Nikola, Mislav i Bernardo, sakupljeni čak iz triju različitih gradova (Zagreba, Zadra i Splita). Doček nam je pripredio don Jure smjestivši nas u divne sobe u kojima smo se osjećali uistinu kao u vlastitom domu.

Petak navečer smo svi zajedno iskoristili da se odmorimo od putovanja i duhovno pripremimo za dupkom punu subotu svjedočenja, grupnog rada i popratnih sadržaja. Vrijedi istaknuti kako su nas dočekali krizmanici nešto starije dobi od uobičajene, tako da smo se imali priliku družiti s mladima koji pohađaju prvi ili drugi razred različitih srednjih škola ili gimnazija, što u Splitu, što po bračkim gradovima. Uistinu jedna raznolika i šarena skupina. Time je izazov animiranja bio to veći, što se primijetilo po različitim dojmovima animatora nakon prvih radova u grupi.

Unatoč našim prvotnim poteškoćama u prilagođavanju na otočki temperament i atmosferu, danas smo svjesni koliko smo sjemena Kristove vječne Riječi zasijali u srca krizmanika čitajući njihove dojmove i prisjećajući se divnih trenutaka u kojima smo se povezali s njima, u trenutku ne znajući da je na djelu isti Duh koji nas neprestano ljubi i zove na zajedništvo.

Subota je prolazila svojim uobičajenim tokom kursiljističkih tema, gdje su se istakli Nikola s traganjem za vrijednostima, Antonia s tumačenjem kako je kršćanski život drugačiji te Ana s produbljivanjem vjere kao životu u Duhu Svetome po molitvi i sakramentima. Don Pave iz župe Pučišća se pobrinuo za svećeničke teme i kasnije za zabavno-glazbeni program koji je uslijedio nakon večernjeg puta svjetla do zavjetne kapele sv. Josipa sa svijećama. Posebnost ovog tečaja svakako je bila ta da je većina krizmanika ostala prespavati u sobama pastoralnog centra koji je inače ljeti otvoren moru mladih koji dolaze u sklopu duhovnih kampova i programa kako bi se odmorili u Onome koji nam jedini daje pravi mir.

Spomenuti zabavno-glazbeni program angažirao je, osim nas animatora, i nekolicinu krizmanika koji su se nehinjeno dali svojim talentima u pjevanje i svirku. Time su zaista ostavili divan utisak na nas koji smo se kroz dan izmorili animirajući i pokazali nam kako je Kristovo breme stvarno lako i jaram sladak kad se dajemo bez mjere onima kojima želimo isto iskustvo Ljubavi koje i sami živimo iz dana u dan.

Nedjelja je sa sobom donijela predivan spomen na bl. Alojzija Stepinca u Misnom slavlju na kojem se zagrebačka ekipa ugodno iznenadila čuvši tradicionalne i lokalno specifične evanđeoske i liturgijske napjeve, pravo bogatsvo izričaja vjere kroz umjetnost koja uzdiže dušu Bogu i nebeskim stvarima. Animator Mislav je zatvorio niz svjedočanstava prenoseći svoja iskustva u apostolatu i dajući primjere bližnjih koji su njemu samome bili pravi apostoli i uzori u krepostima. Cijelokupni tečaj okončan je video-prilogom o čistoći (Ljubav bez kajanja, Romance without regret) i uobičajenim slikanjem svih prisutnih ispred predivne crkve sv. Ivana Krstitelja.

A evo što o tečaju kažu neki krizmanici:

•  Naučio sam kako kršćanski život može biti stvarno drugačiji te da je taj život lakši i ljepši. Odnos prema Bogu se nije puno promijenio, samo se produbio i shvatio sam da trebam Boga voljeti u više stvari u životu. Posebno su lijepe bile pjesme i iskrenost animatora. Kada je čovjek iskren u potpunosti tek tada mu možeš vjerovati i svojim primjerom su pokazali da Bog nije tu samo da te kazni nego da ti i pomogne i poboljša život.

•  Upamtila sam mnoge stvari na kojima trebam poraditi da bih bila bolja u životu, da bih bila sretnija i bliža Bogu. Dali ste mi puno stvaro o kojima trebam promisliti. Na odnosu s Bogom mislim da trebam još raditi, ne može se odnos promijeniti tek tako. Cjelokupni vikend mi je bio super, jako sam uživala. Voljela bih da sam ponijela bilježnicu da sve zapisujem. Jako mi je drago što ste vaše priče podijelili s nama, velik su poticaj na poboljšanje. Uživala sam kad smo pjevali, molili u svemu. Jedino zbog čeka mi je bilo nelagodno je bio film o čistoći, ali dao mi je puno za promišljati, iako se ne slažem sa svime. Treba mi malo više vremena za razmišljanje da bih mogla razgovarati o tome. Sve u svemu, jako mi je drago što sam bila dio ovog susreta. Htjela bih ga ponoviti. Zamalo sam zaboravila na bunar. Jako mi se sviđa koliko podrške dajete jedni drugima. Tresem se dok pišem jer sam baš pod velikim dojmom. Hvala vam <3

•  Naučila sam da je moj pristup prema meni i mojoj vjeri bio loš. Sama sam se u duši sramila priznati da sam vjernik kako ne bih bila osuđivana čak i od najboljih prijatelja. Doživjela sam posebne emocije ovog tjedna i mislim da će mi ovaj susret promijeniti život. Hvala! <3 Odnos prema Bogu mi se promijenio i nadam se da ću se u budućnosti moći osloboditi srama i o svojoj vjeri govoriti slobodno. Cieli vikend me se jako dojmio, fascinira me predanost predavača koji se bez problema otvaraju nepoznatim ljudima. Predavači imaju pravi pristup i mislim da tako dotiču mnogo ljudi. Sljedeći cilj mi je doći na otok Krapanj te doživjeti još ovakvih trenutaka. Dio koji će mi ostati u posebnom sjećanju je bunar, tu sam osjetila pravu povezanost i zaista pravu prisutnost Isusa.

Podijelite objavu

Skip to content