Osvrt na krizmanički tečaj u Prelogu (17. – 19.03.2023.)

Neosporivo je da Bog čini čuda, a čudo i velika milost dogodila se prošlog vikenda od 17. do 19. ožujka u župi sv. Jakoba u Prelogu. Gotovo su svi animatori skupa prošle godine bili na istom srednjoškolskom terminu na otoku Krapnju, skupa sa vlč. Dominikom Cestarom i njegovim prošlogodišnjim krizmanicima. Bilo je sigurno da će vikend proći odlično uz vesele animatore Katarinu Niku Pernar, Petru Hudolenjak, Mariju Šimunić, Nelu Čančar, Luku Pintara, Frana Škodu, Martina Filipova, Bornu Babića i rektoricu Silviju Šoštarić koji su s radošću došli u župu, a s još većom radošću ju napustili. „Bog se potpisao u svaku stanicu našega tijela“ rekao je vlč. Dominik Cestar prvog dana našeg druženja. U našoj DNK postoji niz mostova koji se periodično javljaju svakih 10, 5, 6, i 5 aminokiselina, a baš uz te brojevi u hebrejskoj abecedi stoje slova koja jasno ispisuju Božje ime – JHVH. Svaki veliki umjetnik potpiše se na svoje djelo kako ga netko ne bi zamijenio za kopiju pa se tako i naš Stvoritelj potpisao na svoje originale kako nitko od nas ne bi zaboravio tko je i zašto je vrijedan. Time su radovi u grupama dobili odličnu podlogu za upoznavanje animatora sa divnim krizmanicima župe Prelog.  A nakon detaljnije priče o tome Tko smo, rektorica Silvija Šoštarić bez koje tečaj ne bi glatko tekao, mikrofon je u ruke dala animatorici Neli Čančar. Nela nam je ispričala kako je tragala za svojom vrijednošću, da traganja mogu biti trnovita, ali da Isus pazi da nam se što manje trnja zabode u noge. Prvi dan prošao je brzo, ali je u svima probudio glas znatiželje.

Borna Babić i Martin Filipov, dvojica animatora bez kojih tečaj ne bi bio potpun, započeli su subotnje jutro molitvom  i razgibavanjem. Lijepo vrijeme nas je poslužilo pa smo razbuđivanje odradili na svježem zraku. Spremni i budni vratili smo se nazad u pastoralni centar kako bismo čuli što će nam to vlč. Dominik reći o Božjoj milosti i Tri Isusova pogleda. O tome da Isus u svakome od nas vidi potencijal , da nas gleda s ljubavlju i da nikad ne odustaje od nas raspravljali smo kasnije u grupama. Ali kakav pogled na život imaju kršćani? Kako je njihov život drugačiji? Odgovore na postavljena pitanja dao nam je glavni svirač ove vesele družine, Fran Škoda, koji ne samo da je atmosferu uljepšavao glazbom nego ju je uljepšao i svojim svjedočanstvom. Fran je potvrdio da  život uz Boga doista je drugačiji, da samo trebamo imati otvoreno srce i da s Bogom trebamo biti strpljivi.

Strpljivost je jedna od velikih kreposti te hod u njoj svakako nije lak, ali donosi posebne plodove. Upravo o tome nam je svjedočio bračni par Vučić . Njihov hod u strpljivosti u čistoći prije braka svakako je donio svoje. Posebno je bilo slušati kako im je sv. Josip pomogao na putu jer su animatori prije tečaja molili devetnicu upravo sv. Josipu čiji se blagdan obilježavao taj vikend. Da su molitve sv. Josipu bile uspješne, svjedočili smo svi nakon teme o Sakramentima i rada u grupama. Dugo očekivani ručak i Duh Sveti svima su napunili baterije za velike igre u dvorištu. Preloškim krizmanicima ne nedostaje natjecateljskog duha, a to se vidjelo u njihovoj želji da animatorima donesu različite stvari kako bi ispunili zadatke. Nakon otkrića o tome gdje se u crkvi nalazi sv. Ivan Nepomuk i razlike između Dominikove lijeve i desne cipele, pobjedu je odnijela ekipa animatorice Marije Šimunić. No, igre tu nisu stale.

Nakon nekoliko uzbudljivih rundi Kapetana i mornara vratili smo se nazad u grupe kako bismo saslušali našu Petru Hudolenjak i njezinu temu Kralježnica i zapreke. Petra nam je dala savjet da Bogu pišemo dnevnik i da se Njemu prepustimo kad god nam je teško, a s tim lijepim mislima krizmanici su se pripremili za ispovijed i klanjanje s kojima smo završili dan. Nedjelju smo započeli pjevajući, a pjesma je bila savršeni uvod za temu Duh Sveti koji, kako nam je vlč. Dominik objasnio, sve u našem životu održava. Zatim je na scenu stupio Martin govoreći o tome kako je biti apostol u današnjem svijetu. „Bog je bliže tebi nego što si ti sam sebi“ rečenica je koja je na sve ostavila velik dojam i s kojom smo se uputili u posljednje grupe u kojima su krizmanici pisali svoje dojmove o tečaju. Otišli smo zatim na sv. Misu koja je savršeno upotpunila naš tečaj, a nakon nje još smo se jednom okupili u pastoralnom centru skupa s krizmanicima i njihovim roditeljima. Pintaru i ostalim animatorima bilo je drago kada su prošlogodišnji krizmanici podijelili svoja iskustva sa Kursiljom i otokom Krapnjom.

Promjena se vidjela i na animatorima, od kojih su neki čak i suze pustili, i na krizmanicima koji su nam uljepšali vikend i puno nas toga naučili. Podijelili smo još nekoliko posljednjih zagrljaja te se svi radosni uputili svojim domovima.

Evo i par kratkih dojmova krizmanika:

“Doživio sam kako su se animatori približili Bogu, a naučio sam da nas Bog pozna više nego mi sami sebe.”

“Naučila sam na koje nam se sve načine Bog može prikazati te da je on uvijek uz nas.”

“Kroz ovaj vikend sam naučila puno toga: moliti kao zajednica, voditi, ljubiti smijati se sa zajednicom. Doživjela sam toliko toga predivnoga od igre pa do molitve i do učenja”

“Naučila sam ponovno vjerovati Bogu kao sto sam nekad”

Podijelite objavu

Skip to content