Search
Close this search box.

Osvrt na tečaj u Svetom Martinu na Muri (17. – 19. 03. 2023.)

Petak popodne, dana 17.3.2023. godine, mala vesela skupina animatora, malog tečaja radosnog kršćanstva Kursiljo, krenula je na sjever Hrvatske. Točnije u Sveti Martin na Muri. Popraćeni mnogim moliteljima, vođeni Duhom Svetim, pod rektorskom palicom Mihaela Goričanca veseli animatori susreli su se sa 23 krizmanika.

Već u petak krenuli smo radno. Nakon prezentacije „Drvenci“, svojim debitantskim nastupom na Kursiljo tečaju, velečasni Krunoslav Sajko progovorio je o temi „Tko sam ja?“. Saznali smo da smo kao lonci u kuhinji, raznih oblika, raznih boja, neki s poklopcima, neki bez, ali svi vrijedni, jer svaki nečemu služi i svaki je potreban i vrijedan. Uslijedio je rad u grupi u kojem smo se malo bolje upoznali. Nakon toga o svom traganju za vrijednostima progovorila je zamjenica rektora, njegova desna ruka Leona Souček. Krizmanicima je posvjedočila kako je spoznala da je vrijedna, jer je Bogu vrijedna. Blago je kada spoznamo da smo ljubljena djeca Božja, pa smo i nakon ove teme još malo dijelili iskustva u malim grupama. Dan smo završili molitvom.

Rektor je bio milostiv, pa u subotu nismo prerano počeli. Okupili smo se u 9.00 sati, te nakon jutarnjeg razgibavanja koje je vodio animator Matija Kutnjak, razgibali smo i naše duše  molitvom. Velečasni Sajko, sada već uhodan i s manje treme, predstavio nam je osobu Isusa Krista. Približio nam je da Bog nije dalek, nego blizu, uvijek je prisutan. Animator Luka Begović, profesorski nam je posvjedočio o tome kako on svoj kršćanski život živi drugačije, odnosno dao nam je svoje svjedočanstvo kako je kršćanski život, iako ponekad težak, zapravo vrlo radostan i kako se uvijek može produbljivati. Ponovo smo se povukli u manje grupe. Svjedočanstvo čistog hodanja i kršćanskog spremanja za brak dali su nam Lucija Komljenović i Luka Sente. Ovu temu zaključili smo pitanjima krizmanika. Osnaženi svime što smo čuli do sada sjetili smo se i svojih roditelja, pa su krizmanici pisali pisma koja su im kasnije predali. Uslijedio je važan dio subotnjeg druženja, ručak. Tete kuharice fino su nam skuhale, a kako bi se što manje hrane primilo za naše tijelo odmah smo krenuli na igre. Animatori Leona Souček i Andrija Turković vješto su vodili igre. Nakon tjelesnih aktivnosti vratili smo se onim duhovnim. Velečasni Krunoslav, približio nam je svete sakramente i pripremio nas za ispovijed. Uslijedilo je kratko klanjanje, pa misa. Tako dođe večer, pa jutro – dan treći.

Nedjeljno jutro svanulo je sunčano i radosno. Sunce je grijalo nebo, a Duh naša srca. Upravo toga Duha približio nam je animator Luka Sente, budući da se velečasni Sajko morao vratiti na župu. O djelovanju Duha Svetoga u vlastitom životu posvjedočio nam je animator Andrija Turković. Pokušali smo i sami uvidjeti gdje to Duh Sveti djeluje u našem životu kroz rad u malim grupama. Nakon toga napisali smo dojmove, pa zajedno krenuli na svetu misu. Animatori su čitali čitanja, a krizmanici molitvu vjernika koju su sami sastavili. Po završetku mise i roditelje smo upoznali s Kursiljom. Kako bi i njima dali barem mali dio onoga što smo prošli, krizmanici su im dali svoja pisma. Bilo je suza i u majčinim i u očevim očima. Nakon toga u tišini i velikoj radosti smo se razišli.

Izabrani dojmovi sudionika:

Posebno lijep mi je bio rad u grupama jer je svatko mogao izraziti svoje mišljenje bez ikakvog straha da je nešto što govorimo krivo

Bile su mi zanimljive pjesme koje su animatori pjevali jer su u tom trenutku kružile sretne emocije.

Bilo mi je posebno ljepo da smo svi razgovarali i da smo mogli biti iskreni.

Posebno mi se dojmilo rad u grupi jer su animatori bili nasmijani i veseli

Podijelite objavu

Skip to content