Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Sesvetama, 18. – 20. 5.

Od 18. do 20. svibnja u župi Svih Svetih u Sesvetama održan je krizmanički tečaj, pod rektorstvom Mateja. Tečaj je bio poseban jer su se mladi odazvali u velikom broju, dok im tečaj nije bio obvezan. Od samog su početka prvog dana tečaja pokazali zanimanje za vikend koji je pred nama.
Tečaj je započeo sam rektor sa temom „Tko sam ja“ na koju se onda nastavila tema „Traganje za vrijednošću“ koju je o držala Mateja. Mladi su već prvo svjedočanstvo slušali sa puno pažnje te su odmah na prvom radu u grupama pokazali svoju otvorenost za suradnju s nama. Na kraju prvog dana tečaja, održano je uobičajeno klanjanje pred Presvetim koje je predvodio kapelan.
Drugi je dan ovog tečaja otvorio Ivan s temom „Kršćanski život je drugačiji“ u kojoj je svjedočio o promjenama koje su nastupile u njegovu životu nakon što ga je odlučio predati Kristu. Nakon još jednog rada u grupi te kratkog predaha uz igre uslijedilo je svjedočanstvo na temu produbljivanja, kratki uvod u temu napravio je vlč. Andrija, a samu je temu držala Mirta. Mirta je mlade svojom temom potaknula na razmišljanje o našem osobnom odnosu s Bogom, te na koje se načine možemo produbiti u svakodnevnim razgovorima s Bogom.
Nakon ručka smo opet imali slobodno vrijeme predviđeno za igre. Mateja je koncipirala igre na način da svaki animator sudjeluje, te se igra grupa protiv grupe. Preko tih smo se igara jako zbližili i kao grupe, ali i kao jedna velika zajednica također.
Zadnju temu, „Čistoća“ drugog dana tečaja držali su Mateja i Matej. Mladi su sa posebnim zanimanjem pratili njihovo ne tako obično svjedočanstvo. Matej je govorio o čistoći koja se može živjeti i izvan veze, dok je Mateja pričala kako živi čistoću u dugogodišnjoj vezi. Na kraju subote imali smo svetu ispovijed u kojoj su mladima na raspolaganju stajala dva svećenika koja su ih ispovijedala. Na koncu smo čistih srdaca zaokružili ovaj, najduži dan tečaja, svetom misom koju je predvodio vlč. Andrija.
U nedjelju je vlč. Andrija pričao o Duhu Svetom, nakon čega je Bojan održao svoju temu, ujedno i posljednju temu tečaja, pod naslovom „Apostolat“. Približio je krizmanicima pojam Božjeg poziva koji nam je svima upućen, te osobno svjedočio na koje on načine živi svoj apostolat. Za kraj tečaja, mladi su, zajedno sa svojim roditeljima prisustvovali pučkoj sv. Misi. Nakon sv. Mise rektor se obratio roditeljima s par riječi, ujedno i predstavljajući Krapanj. Kratki su osvrt na cjelokupni tečaj dala i dva krizmanika te dva animatora.
Moglo se vidjeti da su u ova tri dana mladi župe Svih Svetih primili mnogo toga, dok je najočitije ipak bilo uživanje i otvaranje mladih u njihovim grupama.
Tečaj smo zaokružili smijehom i zajedničkom fotografijom sa svim krizmanicima.

Mirta Mihaljević

Donosimo vam i neke od dojmova krizmanika:
1. Je li ti se promijenio odnos prema Bogu i kakve su promjene nastupile?
– Da, shvatila sam neke stvari i odvajat ću više vremena za molitvu i Boga.
– Da, počeo sam neke stvari promatrati na drugi način
– Promijenio mi se odnos prema Bogu vrlo pozitivno. I prije sam išla na misu i molila ali sam se nedavno jednostavno pogubila u svemu te mi je ovo pomoglo da se opet dignem i nastavim hrabro dalje naprijed sa smislom i bez straha.

2. Podijeli s nama što ti je bilo posebno lijepo i zašto?
– Najdraže su mi bile teme jer mislim da sam se u tome pronašla i našla način na koji mi Bog može pomoć u mojim problemima
– Vani kad smo se igrali jer nije bilo mržnje.
– Najdraže su mi bile teme jer mislim da sam se u tome pronašla i našla način na koji mi Bog može pomoć u mojim problemima

3. Imaš li kakvu poruku za animatore i organizatore ovog tečaja?
– Želim im reći da mi je bilo odlično i želim im puno zahvaliti što su mi pomogli u zbližavanju s Bogom.
– Svi animatori su bili odlični, jako mi se svidio rad u grupi. Mirta nam je mogla lijepo objasniti i mogle smo se otvoriti i podijeliti s njom. Svaka čast animatorima i organizatorima.

Podijelite objavu

Skip to content