Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Stenjevcu od 13. do 15. siječnja 2023.

Pozdrav dragi čitatelju i krizmanoljupče. Pošto je Evanđelje radosna vijest, odlučili smo da i ovaj osvrt bude radostan.

Kako bismo ga mogli prikazati radosnim, bilo je potrebno puno molitve, rada i pripreme. Znate onu “Ora et Labora”. Osim Gospodina, Duha Svetoga, Vjeke župnika i kapelana Ivana u tečaj nas je uveo i Karlo, sa svojim odličnim rektorskim vještinama. Tečaj je počeo 13. u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu i trajao do nedjelje 15. siječnja. Započeo je tako što nam je rektor Karlo objasnio neka pravila te nas uveo u cijeli program. Osim popriličnog broja krizmanika, njih 68 bio je i popriličan broj animatora – deset župnih i deset Kursiljo animatora. Sve prepreke rješavali smo kao prava mala obitelj. Uz puno smijeha, radosti i zajedništva, animatori su se predstavili krizmanicima, a zatim smo odslušali uvodnu priču o Drvencima, pomoću koje smo se svi prisjetili koliko smo Bogu vrijedni i da se trebamo vraćati svome Stvoritelju kako ne bi to zaboravili. Nakon malog negodovanja krizmanika bili smo podijeljeni u grupe u kojima su rado pričali priču o Drvenicima. Osim priče o Drvencima čuli smo i temu “Tko sam ja” našeg dragog vlč. Tomislava Šaguda. Iako nam je bilo lijepo raditi u grupama večer smo ipak završili klanjanjem i obavijestima.

U subotu, nekako nasmiješeni, ali malo i zabrinuti (zbog dužine tečaja), krizmanici su rado ulazili u prostorije svoje župe kako bi čuli što im dalje imamo za ponuditi. Nastavili smo program dalje s temama; “Traganje za vrijednošću” koju nam je predstavila naša draga animatorica Lucija Marija Bilić, zatim “Kršćanski život je drugačiji” – tema animatorice Katarine Nike Pernar koja je posvjedočila kako joj se život ipak promijenio nakon krizmaničkog tečaja. Nakon toga uslijedile su igre u kojima su krizmanici jako uživali i naučili padati, ali i dizati se. Kako smo se dobro umorili, bila je potreba i za okrijepom, kojom su nas župljani jako lijepo počastili. Hvala ekipa. Nakon dobre okrijepe, kapelan nam je nešto više rekao o sakramentima, a Filip Jakopović nam je predstavio temu “Kralježnica” u kojoj smo mogli čuti kako je Bog preko Filipovog bratića pomogao Filipu “ojačati” njegovu kralježnicu. Iako su krizmanici željeli raditi s nama u grupama, morali su ipak držati do svog kul ugleda kako bi i mi ostali ponizni. Dan subotnji je prošao odlično, naravno sa šećerom na kraju, misom – koju je predvodio kapelan Ivan.

U nedjelju, dana Gospodnjeg, naravno kao i svakog dana započeli smo jutarnjom pjesmom i molitvom koju je divno predvodila naša Lucija Marija. Čuli smo temu o Duhu Svetom, koju nam je vrlo rado ispričao kapelan, “Apostolat” koju je briljirao animator Fran Škoda te temu “Čistoća” koju su nam predstavili dugogodišnji animatori i bračni par Hrvoje i Marijana Brčić. Krizmanici su imali jako zanimljiva pitanja, a zbog nedostatka vremena neka smo ostavili nedorečena. O temi apostolat su rado pričali, a dojmove su nam hrabro napisali. Jedan krizmanik napisao je da je naučio biti dobar čovjek, a krizmanica da je naučila prihvaćati sebe takvu kakva ona jest. Dok su nekima igre i ručak bili najzanimljiviji, drugima su ipak svjedočanstva animatora i rad u grupi prednjačili. Druženje smo zaokružili s misom i roditeljskim sastankom, a s krizmanicima fotografijom veselih, nasmijanih lica. Hvala Vam krizmanici od srca. Šaljem tople pozdrave.

U godini Gospodnjoj, zimi Gospodnjoj, za Vas je pisala vaša draga animatorica Marina.

Podijelite objavu

Skip to content