Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Svetom Martinu na Muri, 6. – 8. 2. 2015.

Ako poželiš radost, veselje i igru,
dođi u Sveti Martin na Muri i zaboravi svu svoju brigu.
Ako poželiš pjesmu, ljubav i zagrljaj
iskusi ovaj doživljaj!
Ako poželiš iskrenost, otvorenost i zajedništvo,
poslušaj barem jedno svjedočanstvo.
Ako poželiš da te netko sluša, prati i gleda,
dođi, ne daj da te samoća izjeda.
Ako poželiš drukčije molitve, mise i klanjanjâ,
ostavi se dosadašnjih brbljanja.

Isus u krizmanicima, suradnicima i svećenicima,
u igri, smijehu i plesu,
promijenit će tvoje srce,
ali neće promijeniti adresu.

Duh Sveti u tebi prisutan je,
dopusti Mu da zagrli te!

Ako na krizmaničkom tečaju još bio nisi
propustio si obilje Božjih milosti.

No za to nikad nije kasno,
čeka te još iskustvo prekrasno.
Pogledaj »kursiljo.com« stranicu
i ukrcaj se već na sljedeću stanicu.

Krizmanički tečajevi svaki su tjedan,
nemoj ostati žedan.

          Upravo ovako nekako mogao bi se opisati krizmanički tečaj u Svetom Martinu na Muri koji je bio od 6. do 8. veljače 2015. Jedna od najdugovječnijih župâ na samom sjeveru Hrvatske, organizira tečajeve za krizmanike od 2009., svake godine. Vlč. Ivan Herceg i cijela župa rado primaju Kursiljiste i to se vidi na svakom koraku: tijekom cijeloga dana vrijedni župljani donose svježe domaće kolače, kiflice, peciva na Tečaj, župljani sudjeluju u molitvenome satu i mole za svoje krizmanike, obitelji primaju suradnike na konak, posjete nas bivši krizmanici koji pomažu u animiranju sadašnjih te potiču krizmanike da i oni dođu na Krapanj i ponove ovo iskustvo.
          Sedmero veličanstvenih: Marija Cingula, Josip Deglin, Ivana Hrebak, Nikola Kontrec, Kristina Medenjak, Petar Pavlović i Anika Sačić te suradnik iz župe – Dominik Padarić – suradnici su koje bi svaki rektor i svećenik poželio. Uistinu smo bili za-jedno. Svaki suradnik imao je 3D: drukčije, dirljivo i duboko svjedočanstvo. Nikola o vrtlogu u životu, Marija nas je ganula u temi »Tko sam ja?«, Kristina je pokazala kako je prihvatila svoju obitelj i kako je naučila prihvaćati različitosti drugih u temi »Obitelj«. Ivana je govorila o dugogodišnjoj patnji u ljubavi, ali kako ju je patnja oplemenila i promijenila te je svjedočila o pravoj ljubavi između muškarca i žene u sadašnjoj vezi. Anika je govorila o istinskomu prijateljstvu. Petar je bio prvi put na krizmaničkome tečaju i prvi put je svjedočio o mucanju, strahovima i kako u hRAbroSTi – rastemo. Šećer na kraju bio je Josip koji je u svima potaknuo duboko zahvalnost i povjerenje u Božju providnost prihvativši Božju volju i u bolesti. 
          A što reći o vlč. Najmanu? Svaka župa bi ga za župnika htjela. Vodio je igre, bio uvijek nasmiješen, pristupačan, strpljiv i prilagodljiv. Imao je ciklus od triju tema: o Bogu Ocu, o Bogu Sinu i o Duhu Svetomu. Posljednju temu izrekao je s tolikim oduševljenjem i elanom da smo svi poslije teme slavili i pjevali pjesmu o Duhu Svetomu misleći pritom na prijateljicu i suradnicu Katarinu koja nam je javila da je u rodilištu. (Jarnjaci, čestitamo na Pavlu! :))
          Petrova tema o hrabrosti i suočavanju sa strahovima te žar vlč. Najmana potaknuli su krizmanike na sudjelovanju u svetoj misi s pukom, tako da je na misi u nedjelju sudjelovalo njih 19 – u pokajničkome činu, prinosu darova, i molitvi vjernikâ. 
          Bilo je tu još mnogo anegdota, spontanih pjesama, zagrljaja, veselja, radosti i sve to ne bi stalo u ovaj osvrt, stoga ćemo pustiti krizmanicima i fotografijama da progovore:

  •           Da mogu, sve bih ponovila i više puta. U početku, još prije no što sam došla na tečaj, moje mišljenje je bilo što ćemo raditi 3 dana, pa zašto cijeli vikend, cijelo vrijeme ćemo samo čitati Biblije i sl., no u petak već nakon pola sata moje mišljenje se jako promijenilo. Kroz zabavu i igre naučila sam mnogo toga. I sad kad nam je posljednji dan jako mi je žao i ne žalim ni sekunde provedene s tako dobrim ljudima (animatorima i svećenicima).
  •           Dojmila me se tema Patnjom do ljubavi jer sam tu posebno osjetila Božji dodir. Dotaknuo me još u razgovoru u grupi, zajednički molitvi, klanjanju, molitvenom lancu. Da, promijenio mi se odnos s Bogom. Prije nisam vjerovala u Bogu, ali nakon svih ovih tema koje sam čula ponovo mi se vratila vjera u Boga.
  •           Bog me dotaknuo u svakoj priči, jer svaka obitelj ima svoje probleme koje prebrodi. Dotaknulo mi je u srce. U grupi mi je bilo super. Mentor se s nama zezao, razgovarao, pjevao.
  •           Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojio za Kursiljo, zbog toga što je probudio Boga u meni. Posebno mi se dojmila tema tete Ivane koja je govorila o svojim ljubavnim problemima. U grupi mi je bilo lijepo raditi jer su nam teta Marija i drugarica Katarina pričale zanimljive priče.
  •           Saznao sam puno novih stvari o vjeri iz govora vlč. Najmana i iz proročanstva animatora. :))
  •           Jako mi je drago jer smo se svi više zbližili i proveli ova 3 dana u zajedničkom druženju i zauvijek ću to pamtiti. Vrtlog života-jer je Nikola bliže našem godištu i dao nam je savjete koje možemo upotrijebiti. Božja providnost- jer nam je Josip sve to iznosio sa smiješkom na licu. Najviše su mi se dopale zajedničke molitve, a još više zajednička pjevanja jer dok smo pjevali srce mi je postalo toplije :))

Hvala Ani T., Josipu M., Ani E., Katarini J., Josipu E., Mariji L., Lovri M., Jeleni M., Mateji K. i Vitomiru Š. na pismima i sms-ovima podrške.

I, za kraj, rekao bi jedan krizmanik: »Da bi reč rekel.« 🙂

Katarina Markić

Podijelite objavu

Skip to content