Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM – Stenjevec, 23. – 25. 1. 2015.

Od 23. do 25. siječnja 2015. održan je drugi u nizu krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM – Stenjevec uz veliku pomoć župnika Vjekoslava Meštrića i kapelana vlč. Nikole Platužića. Ovoga puta vlč. Nikola uskočio je s temama koje inače drži vlč. Andrija. Sudjelovalo je preko 50 krizmanika na koje se odazvalo desetak animatora, uz nekolicinu domaćih bez kojih ne bi sve teklo tako glatko. Vrlo zanimljivo i interesantno uz obilje osmijeha, susreta, priča, svjedočanstava, razgovora u skupinama koja su prožela sva tri dana i približila živoga Krista mladim krizmanicima te nešto starijim animatorima. 🙂

Duhovna obnova započela je standardnim »Drvencima« te temom »Tko sam ja?« koju je ovoga puta imao vlč. Nikola. Odmah nakon toga Marijana Bambir svjedočila je o svojemu životnomu putu koje je brojne slušatelje ostavilo bez daha. Dan je završio klanjanjem gdje su animatori u obliku molitve čitali talente i vrline koje su krizmanici osobno napisali. Iduće jutro nakon pjesme i molitve rektor Josip uskočio je sa svojom temom o »Ljubavi i smislu«, zatim je Filip Domagoj Sesar nastavio s pričom o talentima koje smo svi dobili te s njima dužnost i obvezu razvijati ih i njegovati. Mislav Mišerić svojom pričom sve je ohrabrio, a zatim, u svojim stolnonogometaškim izvedbama u paru s vlč. Nikolom, pregazio kao »plitak potok« mladu, nadobudnu krizmaničku konkurenciju. Ručak je bio najbolji ikad, ne računajući na one legendarne dane prije krize kad je bivši župnik u Sv. Martinu na Muri sve vodio u restoran na ručak i kad se u pravilu tražio animator manje 🙂 jer su svi htjeli ići. Posebno zadovoljstvo bilo je promatrati krizmanike dok su pristupali sakramentu ispovijedi. Tu su osim župnika i kapelana uskočili vlč. Kornelije Grgić kapelan župe BDMŽ u Španskom kao i vlč. Ivan Buhin doajen župe u Stenjevcu koji je župom upravljao od 1973. godine do 2002. godine. Dan je završio na najsvečaniji način – svetom misom za sudionike.

Nedjelja je započela i ovaj tjedan u otkrivanju tajni predbračne čistoće po primjeru Mirka Milolože i Senke Bilić. Mlade je posebno dotaknuo primjer ljepote istinske, čiste ljubavi koja ne zagovara tjelesnost, ali zato omogućava pravo istinsko upoznavanje i prihvaćanje. Trodnevna duhovna obnova zatvara se s temom »Duh Sveti« vlč. Nikole koji se izvrsno snašao nakon čega je uslijedila sveta misa u kojoj su sudjelovali mladi. Tu bi posebno istaknuo skupinu mladih koju je animirao Mislav Mišerić koja je, predvođena svojim animatorom, cijela otišla ministrirati, neki nakon pet šest godina ministrantske »apstinencije«, a neki po prvi put. Vidjelo se na nekima da su malo zahrđali. Posebno hvala animatorima Ivi i Danijeli koji su sudjelovale po prvi put u radu u skupinama te se izvrsno snašle, Marijani i Matiji na muzičkoj podršci, Nikolini i Mateji Kelavi koja ovog puta nije mogla sudjelovati, ali udomila i ovog puta animatorice te domaćim curama Maji i Nini koje su bile pravi blagoslov. Ovo iskustvo je svakoga od nas sudionika i organizatora obogatilo na poseban način. Hoće li ono nastaviti zauvijek tinjati u našim srcima kao zavjetna svijeća, kako je to slikovito autorica prošlotjednog osvrta napisala – ne znam – ali znam da kad jednom prepoznaš Božju ljubav to ostavi traga na cijeli život.

Za kraj evo svjedočanstva:

Je, drago mi je da sam izdvojio vrijeme za ovaj susret jer je ekipa bila odlična i svjedočanstva su bila jako zanimljiva Sviđala mi se ova zadnja tema (čisto hodanje) i mnogo smo o njoj raspravljali. Posebno bih izdvojio pjesme, rad u grupi, te puno smijeha i zabave a uz to sam naučio puno vjeri. Moj odnos prema Bogu se promijenio i nakon ovoga nadam se da ću ići svaki (dan prekrižen:)) nedjelju na misu. Ne sve je bilo super čista 5ica, najbolje moguće provedeno vrijeme.

Je, drago mi je da sam došla jer smo se dobro zabavili i na način poznat nama mladima smo naučili mnoge nove stvari važne za našu vjeru.Jako su mi se svidjele prva tema (od Marijane) i zadnja ( od Mirka i Senke- čistoća).Sve je bilo super, naša animatorica Nikolina nam je nakon svake teme pomogla da ju još više shvatimo te smo s njom mogle razgovarati o svim našim problemima. Moj odnos prema Bogu se promijenio i pojašnjene su mi neke teme i stvari koje su prije bile nejasne. Sada se osjećam da sam spremna primiti sakrament krizme. Super smo se zabavili i nemam nikakvu primjedbu. Ocjena 5, najbolje moguće provedeno vrijeme.

Josip Biočić

Podijelite objavu

Skip to content