Osvrt na krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM – Stenjevec, 23. – 25. 1. 2015.

Od 23. do 25. siječnja 2015. održan je drugi u nizu krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM – Stenjevec uz veliku pomoć župnika Vjekoslava Meštrića i kapelana vlč. Nikole Platužića. Ovoga puta vlč. Nikola uskočio je s temama koje inače drži vlč. Andrija. Sudjelovalo je preko 50 krizmanika na koje se odazvalo desetak animatora, uz nekolicinu domaćih bez kojih ne bi sve teklo tako glatko. Vrlo zanimljivo i interesantno uz obilje osmijeha, susreta, priča, svjedočanstava, razgovora u skupinama koja su prožela sva tri dana i približila živoga Krista mladim krizmanicima te nešto starijim animatorima. 🙂

Duhovna obnova započela je standardnim »Drvencima« te temom »Tko sam ja?« koju je ovoga puta imao vlč. Nikola. Odmah nakon toga Marijana Bambir svjedočila je o svojemu životnomu putu koje je brojne slušatelje ostavilo bez daha. Dan je završio klanjanjem gdje su animatori u obliku molitve čitali talente i vrline koje su krizmanici osobno napisali. Iduće jutro nakon pjesme i molitve rektor Josip uskočio je sa svojom temom o »Ljubavi i smislu«, zatim je Filip Domagoj Sesar nastavio s pričom o talentima koje smo svi dobili te s njima dužnost i obvezu razvijati ih i njegovati. Mislav Mišerić svojom pričom sve je ohrabrio, a zatim, u svojim stolnonogometaškim izvedbama u paru s vlč. Nikolom, pregazio kao »plitak potok« mladu, nadobudnu krizmaničku konkurenciju. Ručak je bio najbolji ikad, ne računajući na one legendarne dane prije krize kad je bivši župnik u Sv. Martinu na Muri sve vodio u restoran na ručak i kad se u pravilu tražio animator manje 🙂 jer su svi htjeli ići. Posebno zadovoljstvo bilo je promatrati krizmanike dok su pristupali sakramentu ispovijedi. Tu su osim župnika i kapelana uskočili vlč. Kornelije Grgić kapelan župe BDMŽ u Španskom kao i vlč. Ivan Buhin doajen župe u Stenjevcu koji je župom upravljao od 1973. godine do 2002. godine. Dan je završio na najsvečaniji način – svetom misom za sudionike.

Nedjelja je započela i ovaj tjedan u otkrivanju tajni predbračne čistoće po primjeru Mirka Milolože i Senke Bilić. Mlade je posebno dotaknuo primjer ljepote istinske, čiste ljubavi koja ne zagovara tjelesnost, ali zato omogućava pravo istinsko upoznavanje i prihvaćanje. Trodnevna duhovna obnova zatvara se s temom »Duh Sveti« vlč. Nikole koji se izvrsno snašao nakon čega je uslijedila sveta misa u kojoj su sudjelovali mladi. Tu bi posebno istaknuo skupinu mladih koju je animirao Mislav Mišerić koja je, predvođena svojim animatorom, cijela otišla ministrirati, neki nakon pet šest godina ministrantske »apstinencije«, a neki po prvi put. Vidjelo se na nekima da su malo zahrđali. Posebno hvala animatorima Ivi i Danijeli koji su sudjelovale po prvi put u radu u skupinama te se izvrsno snašle, Marijani i Matiji na muzičkoj podršci, Nikolini i Mateji Kelavi koja ovog puta nije mogla sudjelovati, ali udomila i ovog puta animatorice te domaćim curama Maji i Nini koje su bile pravi blagoslov. Ovo iskustvo je svakoga od nas sudionika i organizatora obogatilo na poseban način. Hoće li ono nastaviti zauvijek tinjati u našim srcima kao zavjetna svijeća, kako je to slikovito autorica prošlotjednog osvrta napisala – ne znam – ali znam da kad jednom prepoznaš Božju ljubav to ostavi traga na cijeli život.

Za kraj evo svjedočanstva:

Je, drago mi je da sam izdvojio vrijeme za ovaj susret jer je ekipa bila odlična i svjedočanstva su bila jako zanimljiva Sviđala mi se ova zadnja tema (čisto hodanje) i mnogo smo o njoj raspravljali. Posebno bih izdvojio pjesme, rad u grupi, te puno smijeha i zabave a uz to sam naučio puno vjeri. Moj odnos prema Bogu se promijenio i nakon ovoga nadam se da ću ići svaki (dan prekrižen:)) nedjelju na misu. Ne sve je bilo super čista 5ica, najbolje moguće provedeno vrijeme.

Je, drago mi je da sam došla jer smo se dobro zabavili i na način poznat nama mladima smo naučili mnoge nove stvari važne za našu vjeru.Jako su mi se svidjele prva tema (od Marijane) i zadnja ( od Mirka i Senke- čistoća).Sve je bilo super, naša animatorica Nikolina nam je nakon svake teme pomogla da ju još više shvatimo te smo s njom mogle razgovarati o svim našim problemima. Moj odnos prema Bogu se promijenio i pojašnjene su mi neke teme i stvari koje su prije bile nejasne. Sada se osjećam da sam spremna primiti sakrament krizme. Super smo se zabavili i nemam nikakvu primjedbu. Ocjena 5, najbolje moguće provedeno vrijeme.

Josip Biočić

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content