Osvrt na krizmanički tečaj u Vidovcu

„Čovjekov se uspjeh ne mjeri stvarnim tjelesnim naprezanjem niti prirodom zadatka, nego duhom vjere s kojim je izvršen.“ Sv. Franjo Ksaverski

Sunce je napokon svanulo. Ptice ponovo pjevaju. Stabla se zelene. Proljeće je pokucalo na vrata. A na vrata župe sv. Vida u Vidovcu osim proljeća, pokucao je još jedan Kursiljo. Puni radosti i susretljivosti, vrata župe, ali i svojeg srca, otvorili su nam župnik: vlč. Dragutin Bogadi i neumorni u Kristu, kapelan vlč. Mario Kaniški. Radost, ljubav, prijateljstvo – bila je naša pjesma koju smo ‘pjevali’, ali i provodili od petka 1. travnja, do nedjelje 3. travnja.

Petak nam je započeo u slušanju Marije Cingule koja se zapitala: „Tko sam ja?“, a nastavio se pod dirigentskom palicom vlč. Najmana koji je progovorio o ‘Bogu Ocu’, a potom nam je ‘teta Tajana’ ispričala: „Kako me Isus oblikovao?“ Na kraju dana, umorni u tijelu, ali puni radosti u srcu, s tihom melodijom instrumenata, ali žarkom pjesmom na usnama, klanjali smo se živom Isusu u Presvetom Sakramentu. Poneka suza u oku, nikako nije bila znakom tuge ili pak razočaranja, već naprotiv – znakom pobjede Kristove, pa smo zajedno mogli klicati: „Ne živim više ja, nego Krist živi u meni.“
Odmoreni i nanovo okrijepljeni, puni mladenačkog poleta i elana, svoj drugi dan tečaja započeli smo neizostavnom molitvom, temom vlč. Najmana o sakramentima, a onda nam je Nikolina progovorila o svojem doživljaju sv.Mise i molitve u vlastitom životu. Stela nam je progovorila kako nije samo ‘ljudski griješiti’, već je ‘Ljudski i praštati.’ A onda smo, osim svoje duše, nahranili i tijelo. A gubljenje kalorija započelo je odmah u sljedećem koraku u raznim igrama – skijanja, plesa, a kao desert bila je voćna salata – kako se zvala zanimljiva i energična igra.
U radosnom tonu nastavilo se i popodne, koje smo proveli slušajući Doroteju, koja nam je pričala „Kako se Bog ušuljao u moj život“, nakon čega nam je vlč. Najman progovorio o Isusu Kristu. A onda, na iznenađenje naših prekrasnih krizmanika u dvoranu je ušao mladi bračni par Mlakar koji je progovorio o ‘Čistoći za ljubav.’ A mi kako bismo bili čisti, svoju smo prljavštinu oprali u sakramentu sv. Ispovijedi. Svoj put kroz život iznijela nam je i Lucija koja je rekla da ‘Na tronu može biti samo Jedan.’
Nedjelja nam je započela u radosnom ritmu s vlč. Najmanom, koji je pojasnio krizmanicima tko je taj Duh Sveti kojeg će primiti ove godine, a potom nam je Anika ispričala kako možemo biti apostoli u ovom svijetu.
Ispunjeni, obnovljeni, puni radosti, nismo mogli ništa drugo doli zahvaliti Gospodinu za sve primljene darove i milosti. Sveta Misa bila je ujedno i još jedan mali susret roditelja naših krizmanika sa Kursiljom. Puni radosti, okrijepljeni u Duhu Svetom, s možda ponekom suzom u oku (ali samo radosnicom), završili smo još jedan tečaj, ali samo na kratko. Nove pustolovine tek su pred nama.
A sad ne preostaje nam ništa drugo nego zahvaliti Vama; na svakoj vašoj molitvi, poruci podrškei sjećanju. Veliko hvala i našoj mladoj, ali sjajnoj rektorici Nikolini, na velikom trudu i ljubavi.
A kako kažu da ‘šećer dolazi na kraju’ – hvala i našim mladim animatorima: Luki, Matiji i Tomislavu, na velikoj radosti i neumornosti u služenju. Ali ne, ipak nije kraj, šećer tek sad dolazi 
Hvala našim predivnim krizmanicima na njihovoj otvorenosti, župniku i kapelanu na nesebičnoj podršci i svakoj lijepoj riječi podrške. I naravno, hvala dragom Bogu na svim primljenim darovima i milostima, da na kraju možemo svi zajedno pjevati: „Moj me Otac daruje, rasipa svijet za mene. Jer ljubi me!“
Bio je ovo samo jedan u nizu tečajeva na kojima se mogla osjetiti vaša blizina u molitvi i nepokolebljivost u davanju. Uistinu, mi smo puni radosti, a kako je bilo našim krizmanicima? Hmmm, nadamo se isto tako, ali evo, više o tome, pročitajte u njihovim dojmovima.

U proljetnom duhu i šarenilu: De colores!
Nikolina Tomašić

  • Da, zato što sam puno toga naučio. Tema Tko sam ja od tete Marije. Izdvojio bih razgovor u grupi jer samo mogao reći ono što osjećam. Mnogo toga se promjenilo jer sam shvatio što Bog ustvari znači. Nemam prijedloge ni primjedbe jer je sve bilo savršeno 4 – neočekivano dobro.
  • Da, zato jer se drugačija osječam, i sad znam da je Bog uvijek bio tu. Ne mogu točno se odlučiti, ali tema od Marije i Tajane mi se posebno dojmila. Bog me dotakao najviše u tim stvarnim životnim situacijama, vjerujem da bolju grupu i animatorice nisam mogla dobiti. Da, cjelo vrijeme mislim o Bogu. Nemam, sve je odlično bilo. 5 jako mi je žao što nije potrajalo duže jer sam se stvarno zbližila s animatoricama…
  • Da bilo mi je drago jer sam puno toga naučio i upoznao druge animatore. Kad su animatori pričali o svojem životu. Zajednička molitva i pjevanje. Da, shvatila sam da treba više razgovarati s Bogom kroz molitvu. 5 – najbolje.
  • Da, drago mi je, zato jer sam još više saznala o Bogu i animatori su bili zabavni i smiješni. „Tko sam ja“ zato jer nam je animatorica Marija pokazala i rekla kako krenuti dalje, tko je ona zapravo i što joj se sve događalo u životu. Ja bih izdvojila razgovore u grupi i u igrama. Bog me dotakao kada su nam animatori ispričali svoje priče. U grupi mi je bilo super, zabavljali smo se i družili puno, naše animatorice su bile super – Doroteja i Anika (super ste, dobre, smiješne i volim vas). Da, ja mislim da mi se još više poboljšao odnos s Bogom. Osjećam se bolje, smirenija sam i veselija. Nemam jer je sve bilo super i odlično. 5 – NAJBOLJE MOGUĆE ISKORIŠTENO VRIJEME!!!!
  • Da jer sam nešto novo naučio o kršćanstvu. Kako me Isus oblikovao. Tajana K. Ništa nebi odvojio od sadržaja. Dotakao mi je da sada na misi pjevam. U grupi mi je bilo dosta dobro. Pa promjenio sam počeo sam više vjerovati, više ću ići na svetu misu. Nemam nikakve prijedloge ni primjedbe. 4
  • Iskreno, da. Zato što ionak ne znam kaj da delam doma, mislil sam da bude dosadno, ali upoznal sam super ljudim kojima se možeš povjeriti i sve im reći =D I ZAHVALAN SAM „Tko sam ja“ – Marija Cingula. Jako su mi se sviđale priče od ostalih animatora i bili su jako tužni filmovi. Bog me dotakao u Crkvi. U grupi, ja mislim nismo došli dalje od prvog pitanja, ali sve u svemu, jako lijepo. Da, zato što ću od sad krenuti na misu svaku nedjelju i više vjerujem u Boga nakon ovog susreta, i više ću moliti. Neću više psovati!!! Nemam nikakve primjedbe osim što su ponekad predugo pričali, pa mi je postalo malo dosadno, ali jako mi je lijepo, htio bih da je to tako svaku subotu i petak. MA 5 – najbolje PS. Htio bih postati animator u vašoj zajednici, zato što ste zabavni i uz vas, vi me potičete da idem na misu i molim se više.
  • Jako mi je drago. Ovaj Kursiljo je jedna velika prekretnica u mojem životu. Čisto hodanje je tema u kojoj sam osjetila poseban Božji dodir. Čvrsto sam odlučila da ću i ja čisto hodati. U grupi mi se sviđalo apsolutno sve. Osjećam da sam se približila Bogu, ali želim da taj odnos postane prisniji, za što ću se dakako potruditi. Nemam nikakvih primjedba. 5 – najbolje moguće iskorišteno vrijeme. Samo mi je žao što je trajalo tako kratko. Sad sam zaista počela vjerovati u Boga. =)

Podijelite objavu

Skip to content