Osvrt na krizmanički tečaj u Zadru – Bokanjac (3.-5.2023.)

Četvero animatora zaputilo se iz Zagrebu u smjeru Zadra, gdje su ih raširenih ruku, otovorena srca i s licima punih osmijeha dočekali krizmanici spremni čuti i poslušati što im Bog preko animatora govori.

Krizmanički tečaj započeo je molitvom, blagoslovom te kratkim upoznavanjem i predstavljanjem Kursilja. Prezentacija o Drvencima, koja je uslijedila nakon toga, bila je poticaj i podsjetnik mladima koliko smo zapravo kao pojedinci jedinstveni, vrijedni i posebni. Kroz cijeli prvi dan, u temama Tko sam ja don Tomislava te Traganje za vrijednošću animatorice Lucije, krizmanici su mogli čuti svjedočanstva animatora i svećenika koji su kroz razne životne situacije pokušavali otkriti tko su te koliki su u očima Gospodina. Rad u grupi je bio vrlo plodonosan samim krizmanicima, ali i animatorima, jer ponekad nam je dovoljno samo da nas netko sasluša, da vidimo da se na nekoga možemo osloniti, da vidimo i počnemo primjećivati Lucije u našim životima, da shvatimo da nam Bog šalje ljude koji su nam oslonac i podrška. Predivan prvi dan završili smo klanjanjem u crkvi gdje smo mogli zahvaliti Gospodinu na tolikim predivnim, ali i onim manje lijepim trenucima u životu koji su nas jačali i malo pomalo otkrivali koliko smo posebni.

     Drugi dan započeo je jutarnjom molitvom nakon koje je slijedila svećenička tema Milost koju je don Tomislav zaključio rečenicom da Milost nije nešto, već Netko! Potaknuti tom mišlju, uslijedila je tema Kršćanski život je drugačiji u kojoj je animator Sebastian, otkrivši svoju vrijednost u Kristu, govorio na koji se način njegov život promijenio shvativši tko je ta Milost koju je pustio u svoje srce. U pauzama od tema, igrale su se igre koje su pokazale taj istinski žar krizmanika za nečim boljim, jačim. Temom Sakramenti, svećenik je krizmanicima približio Sakramente, a onda je animatorica Katarina u temi „Kralježnica“ posvjedočila o ljudima koji su joj bili oslonac i podrška tijekom boljih i lošijih trenutaka njezinog života, no i o situacijama gdje je ona bila ta kralježnica njezinim bližnjima. Nakon dobre okrijepe te par izgubljenih kila tijekom igara, animatori Josip i Tea približili su mladima temu „Čistoće“. U toj temi krizmanici su mogli čuti iz muške i ženske perspektive borbe i križeve s kojima su se nosili ili se nose vezano uz tu temu, ali i toliko divnih plodova i blagoslova kojima im je ta „Čistoća“ donijela. Nakon razgovora o toj temi, don Tomislav još nas je jedanput u temi „Pokorničko bogoslužje“ podsjetio koliko je naš Otac milosrdan te potaknuo krizmanike na sakrament Svete ispovijedi. Završivši ispovijed, uslijedila je misa kao predivan završetak drugog dana krizmaničkog tečaja.

Nedjelja je nas je iznenadila 5 km/h manjom jačinom bure nego protekla dva dana pa smo odmah nakon jutarnje molitve i pjesme, poslušali animatoricu Marinu o darovima Duha Svetoga, o toliko jednostavnim i malim trenucima u kojima je vidjela Duha Svetoga te nas potaknula da vođeni Duhom Svetim dalje nastavimo koračat kroz život. Temom „Apostolat“ animator Marko je ispričao kako on sve što primi od Gospodina te vođen Duhom Svetim širi dalje, pokušava biti Kristov apostol. Nakon župne mise prepune emocija, radosti i pune crkve obitelji, tečaj smo završili kratkim sastankom s roditeljima kako bismo im zahvalili na pruženom povjerenju te približili što je taj Kursiljo koji je u svima nama jednom, nekad davno iznenada promijenio život.

 

Izabrani dojmovi:

„Grupni rad mi je stvarno bilo nešto predivno jer smo mogli pričati o svemu i svačemu i biti saslušani.“

„Posebno lijepo mi je bilo slušati svjedočanstva i čuti kako je ove ljude i u najgorem dijelu života izvukla vjera.“

Podijelite objavu

Skip to content