Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u župi sv. Marka Križevčanina, 23-25.11.2018

Još jedan tečaj za krizmanike ovoga puta održavao se u crkvi svetog Marka Križevčanina u Zagrebu, 23. do 25. studenog, pod vodstvom Duha Svetoga te isprva zamjenske rektorice Andreje, a zatim i rektorice Mare. Animatori su nastojali pjesmom otkloniti tremu, ali i zainteresirati krizmanike za sve što ih narednu večer očekuje. U temu „Tko sam ja“ uveo nas je velečasni Marinko Golek na koju se potom nastavila Katrinina tema „Traganje za vrijednostima“ gdje je krizmanicima nastojala približiti situacije sa kojima su se mogli poistovjetiti. Uslijedio je nakon teme rad u grupama. Na kraju prvog dana, održano je klanjanje pred Presvetim gdje su se na oltar položile „zvjezdice“ odnosno kratak popis pozitivnih osobina svakog pojedinog krizmanika. Na taj način željelo se ono što se u grupom radu pisalo sada predati Kristu na oltar kao zahvala za sve talente koje nose.

Drugi dan ovog tečaja započeo je jutarnjom molitvom, pismom podrške i obavijesti o osobama koje mole za ovaj tečaj i sve prisutne. Nadalje, uslijedila je svećenička tema „Milost“ s kojom nas je velečasni uveo u Ivanovo svjedočanstvo pod temom „Kršćanski život je drugačiji“. Animator Ivan nastojao je na komičan način približiti svakodnevne borbe, ali i Božju milost koja mu uvijek iznova daje snage. Nakon još jednog rada u grupi, održana je igra „Pogodi riječ“. U nastavku velečasni Marinko Golek nastojao je krizmanicima približiti temu „Sakramenti i Duh Sveti“ dok je ubrzo nakon uslijedila Filipova tema „Produbljivanje“ gdje je nastojao krizmanicima približiti vlastite „stupove vjere“ koji ga čine boljim i bližim Kristovim učenikom. Potom je slijedio rad u grupi. Tijekom igri, u kojima su sudjelovali svi krizmanici, mogla se zaključiti radost na licima svih prisutnih. Nakon ukusno spremljenog ručka i duže pauze, bračni par Briški, temom „Čistoća“, nastojali su prenjeti iskustvo življenja predbračne čistoće i upoznavanja osobe sa kojom si u vezi. Nakon teme uslijedio je ponovni grupni rad, a potom ispovijed gdje je na raspolaganju bilo više svećenika. Valja spomenuti kako je velik broj krizmanika pristupio vrlo lijepo samom sakramentu ispovijedi, nastojeći proći ispit savjesti. Dan je zaključen sa popodnevnom sv.Misom.

Nedjeljni odnosno posljedni dan tečaja ponovno je započet pjesmom i jutarnjom molitvom. Nakon molitve, animator Joško održao je temu „Apostolat“ gdje je kroz tešku situaciju u životu spoznao prisutnost Isusa u malim, nama nekad neshvatljivim situacijama. Za kraj tečaja mladi su, zajedno sa animatorima, sudjelovali na Sv. Misi, nakon koje je krizmanicima i njihovim roditeljima kratko predstavljeno ljetovanje na Krapnju. Kao uspomena na sam tečaj uslijedilo je zajedničko fotografiranje animatora i krizmanika.

Lana

U nastavku navodimo neke od dojmova krizmanika:

1.Što si ovaj vikend naučio i doživio?
• Naučila sam više o vrijednosti života i ostalih, našla sam se u događajima u kojima su se našli ostali, i bilo mi je drago da me zbog nekih mojih možda ne najboljih odluka niko nije osuđivao.
• Da trebam zahvaliti na zivotu i da bi trebali biti sretniji.
• Naucila sam da je Bog uz nas i da sve moze promjeniti na bolje.
• Naučila sam da svaki čovjek može spoznati Boga na drugačiji, poseban i jednako lijep način.

2. Je li ti se promijenio odnos prema Bogu i kakve su promjene nastupile?
• Promjenio mi se odnos, Boga sam počela shvaćati kao prijatelja i izbavitelja te sam zavoljela misu i crkvu.
• Promjenio se. Shvatio sam da u Gospodina nikad nebi trebali sumnjati.
• Da, sada vise znam da je Bog onaj koji nam zeli pomoci.
• Uvijek sam imala lijep odnos prema Bogu ali ovim tecajem moj odnos je dublji.

3.Podijeli s nama što ti je bilo posebno lijepo i zašto?
• Igre i rad u grupi mi je bio najbolji. Zato što sam mogla čuti priče drugih u životu.
• Kada su drugi pričali o događajima iz svojih života. Jer je lijepo čuti da je neko drugi proživljavo ono što ja proživljavam.
• Svjedocanstva se mi se najvise dojmila jer dokazuju (jos vise) prisutnost Boga u ovozemaljskom zivotu.
• Bilo mi je lijepo kad smo igrali igre i kad smo bili na misi u subotu nakon ispovjedi.

Podijelite objavu

Skip to content