Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM-Stenjevec, 16-18.01.2015.

Od 16.-18.01.2015. održan je krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM-Stenjevec. Prostor nam je ustupio župnik Vjekoslav Meštrić zajedno s vikarom vlč. Nikolom Platužićem. Sudjelovalo je preko 60 krizmanika na koje se odazvalo 20 animatora. Organizirao i ustrojio ih je Hrvoje Brčić. Možemo slobodno priznati da je ovaj tečaj bio jedan od zanimljivijih do sada. Kroz tri dana imali smo priliku poslušati razna svjedočanstva i razgovorom u grupama približiti živoga Krista mladim krizmanicima.

Duhovna obnova je započela temom „Tko sam ja ?„ u kojoj vlč. Andrija Vrane govori o svom životnom pozivu i putu. Odmah nakon toga nam je Davor Relota posvjedočio o svojoj teškoj bolesti. Zadivilo nas je Davorovo veliko pouzdanje u Boga. Dan je završio klanjanjem gdje su animatori u obliku molitve čitali talente i vrline koje su krizmanici osobno napisali. Ne smijemo zaboraviti na dobre ljude koji su za nas molili dan i noć. „Jer, svatko tko moli, prima; tko traži, nalazi, i tko kuca, otvara mu se“ ( Ev. po Mt 7,8) . Iduće jutro nakon pjesme i molitve Mateja Kelava nam iskreno progovara o odnosima u obitelji. Na nju se nadovezuje Matea Mihovilić s temom o pravom i iskrenom, ali i lažnom prijateljstvu. Bog nam je darovao talente, kaže Filip Sesar,stoga imamo dužnost razvijati ih i njegovati. Nakon svake teme uslijedio je kratak razgovor u grupama. Radeći na svojoj duhovnosti brzo se ogladni, pa nas je župnik počastio finim ručkom. Nakon igara krizmanici su dobili slobodno vrijeme. Mislav Mišerić nas je ohrabrio svojom pričom kako nam ni zdravstveni problemi ne smiju ometati uspon do Boga. Krizmanici su mogli preispitati savjest i pristupiti sakramentu ispovijedi. Dan je završio na najsvečaniji način-Svetom Misom. U čemu je tajna predbračne čistoće pokazali su primjerom Mirko Miloloža i Senka Bilić. Vidjeli smo da je ona istinska, čista ljubav najljepša. Trodnevna duhovna obnova zatvara se s temom „Duh Sveti“ vlč. Andrije nakon čega je uslijedila Sveta Misa. Matija Slišković je na misi tijekom propovijedi održao kratak govor o svom svećeničkom pozivu koji je na poseban način dotaknuo srca prisutnih ljudi. Za pokajnički čin i prinos darova krizmanici su stavljali simbolične predmete na oltar. Vidno zadovoljni i ispunjeni Duhom Svetim radosni se upućuju svojim kućama. Ovo iskustvo je svakoga od nas obogatilo na poseban način. Sigurni smo da će ono zauvijek tinjati u našim srcima kao zavjetna svijeća.

Za kraj evo svjedočanstva dviju krizmanica:

Ovo vrijeme provedeno na duhovnom susretu promijenilo je moj život u potpunosti. Posebno mi se dojmila tema o Davorovoj bolesti. U njoj sam prepoznala teškoće kroz koje je prošao i veliko značenje Boga u teškim trenucima. Od ostalih sadržaja izdvojila bih razgovor u grupi jer mi se jako dojmio. Pomoću njega sam uspjela bolje shvatiti teme. Moj odnos prema Bogu je puno bolji. Uspjela sam u Bogu pronaći prijatelja i ići s osmijehom na Svetu misu. Sadržaj susreta stvarno je bio opsežan , ali u dobrom smislu. Provedeno vrijeme bilo je u toj mjeri da sam se bolje provela nego na maturalcu.

Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojila za duhovnu obnovu, jer je ovo bila kateheza, ali na potpuno drugačiji način. Tema o čistoći mi se posebno dojmila, jer tvoja vjera mora biti doista
snažna da bi je pokazivao u društvu. Svidio mi se razgovor u grupama jer do sada nikad nisam istinski razgovarala o osjećajima. Svakako ću barem ovih dana više vremena posvetiti Bogu u svom životu. Program je odlično osmišljen, te sam svjedok da je dirnuo i one koji na krizmu idu „reda radi”.

Marijana Mihoci

Podijelite objavu

Skip to content