Search
Close this search box.

Osvrt na Kursiljo tečaj u župi sv. Karla Boromejskog na Čiovu (14.1. – 16.1.2022.)

U župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa na Čiovu, u mjestu Okrug Gornji, održan je Kursiljo tečaj za mlade od 14.-16. siječnja 2022. godine. Ugostio nas je don Miroslav Rubić te rektor tečaja Matija Sučić, a dočekali su nas mladi s navedene župe. Osim njih, na tečaju su sudjelovali mladi iz Kaštela, Splita i okolice.

Prvi dan tečaja počeo je u 19 sati s kratkim predstavljanjem animatora i sudionika. Predstavljanje je proteklo u smijehu i dobroj atmosferi, a iskusniji animatori svjedoče kako je to bilo jedno zaista posebno upoznavanje. Prije uvodne teme, čuli smo priču o Drvencima te se još jednom podsjetili na važnost onoga što Bog misli o nama. Uvodnu temu ‘Tko sam ja’ održao je don Mirko Šakić i uveo sudionike u susret s mišlju ‘Ljubljeni/a sam sin/kći Božji/a’. Nakon uvodne teme uslijedilo je svjedočanstvo animatorice Marijane Musulin o temi Traganje za vrijednošću u kojem je sudionicima pokušala približiti svoje traganje za Kristom na raznim mjestima i u raznim ljudima. Nakon svjedočanstva mladi su imali prvi rad u grupi u kojem su se još pobliže upoznali te osvrnuli te ono što su dosad čuli na tečaju.

Subota ujutro započela je uz kavu i čaj te druženje uz stol koji nam je priredila jedna draga mještanka. Nije ni čudo da je Isus upravo Euharistiju ustanovio sjedeći za stolom i objedujući – htio nam je biti blizu. Tako smo i mi jedni drugima bivali sve bliži dijeleći riječi ohrabrenja, utjehe i nade ispijajući prvu jutarnju kavu ili čaj. Subotu smo započeli s temom ‘Milost’ u kojoj nas je don Mirko Šakić podsjetio kako nas Bog ljubi bez obzira jesmo li uprljani grijehom ili smo ‘potpuno čisti’. Uvijek me ljubi. Također, uputio nas je na krive i prave slike Boga i na promišljanje: kakve su moje slike Boga? Upravo na dan mog krštenja 15.01., don Mirko me podsjeća kako sam u krštenju uronjena u Isusa Krista te kako sam primila puninu milosti. Nezasluženi dar. Dolazim na tečaj služiti, a zapravo Isus i u mom životu djeluje upravo po ovim trenutcima milosti. Nakon teme ‘Milost’ svjedoči nam animatorica Magdalena Katić s temom ‘Kršćanski život je drugačiji’. Magdalena svjedoči kako je izgledao njen put kada se već susrela s Gospodinom i kako je htjela neke svoje bližnje dovesti Isusu. A onda nas podsjeća kako: ”Kroz grijeh ne mogu dovesti nekoga Gospodinu.” Magdalena nam pruža riječi ohrabrenja i svjedoči kako kršćanski život uistinu mora biti drugačiji: u odnosima, u riječima i u djelima. Također, svjedoči radost koju je primila u zajednici Kursiljo.

Nakon teme i rada u grupi, vrijeme je za igru. Nema boljeg načina za smijeh i radost od igre. Igre je vodio animator Hrvoje Brčić, te smo mogli primijetiti kako se sudionici još više opuštaju i zbližavaju. Nakon igara slijedi svjedočanstvo animatorice Anamarije na temu ‘Produbljivanje’. Anamarija nam pobliže svjedoči kako ona produbljuje svoj odnos s Gospodinom pa tako navodi: molitvu krunice, ispovijed, molitvu u obitelji, klanjanje te prikazivanje misa na određenu nakanu. U svemu tome Anamarija svjedoči Božjem živom i konkretnom djelovanju u njenom životu počevši od njene obitelji, prijatelja pa do njenog radnog mjesta. Također nas podsjeća da osluškujemo nutarnji glas Božji, a njega često ne možemo čuti ako nismo obnovljeni sakramentima. Na nju se temom ‘Sakramenti’ nadovezuje don Mirko Šakić. Govoreći o tom nutarnjem glasu kojeg je spomenula Anamarija, don Mirko nas podsjeća kako Duha Svetoga zazivamo iz srca, iz svoje nutrine. I zato je bitno kakva je ta nutrina, i tko se u njoj trajno nastanjuje. Duh Sveti se u njoj obnavlja po sakramentima. Tako se uvodimo u pripremu za ispovijed, pokorničko slavlje, Euharistiju i naposljetku klanjanje. Dan završavamo temom Apostolat animatora Hrvoja Brčića. Hrvoje svjedoči gdje ga je sve Gospodin vodio kao apostola i kakve je susrete na tom putu doživio. Ono što naglašava je da možda nije on uspio promijeniti drugoga, već da je Gospodin u tome svemu mijenjao njega.

Nedjelju započinjemo jutarnjom molitvom i temom Brak i teologija tijela koju su nam posvjedočili Mijo i Mare Špar. Svjedočili su nam o svom putu prije braka i sada u braku te spomenuli važnost predbračne i bračne čistoće. Usporedili su svoje živote prije Krista i sada s Kristom te naglasili kako su sada puno radosniji i vode ispunjeniji život jer zapravo On sve vodi. Predali su nam takvo bogatstvo svojih iskustava i zaista mogu reći da sam upijala svaku njihovu riječ. Misu je slavio don Miroslav u župnoj crkvi te smo i mi prisustvovali zajedno sa župljanima. Posljednja tema ovog tečaja bio je ‘Duh Sveti’ u kojoj nas je don Miroslav podsjetio na plodove Duha Svetoga i važnost razlučivanja upravo po tim plodovima. Dok smo slušali dojmove, čuli smo gotovo sve te plodove navedene u dojmovima sudionika, a i animatora. Mislim da po tome najbolje možemo zaključiti kako je ovaj tečaj uistinu bio vođen Duhom Svetim i molitvama naših molitelja. Zahvalna sam Gospodinu što je baš mene odabrao za služenje na ovom tečaju i što me još jednom podsjetio kako je lijepo biti Njegova.

Marijana Musulin

Podijelite objavu

Skip to content