Osvrt na Kursiljo tečaj u župi sv. Karla Boromejskog na Čiovu (14.1. – 16.1.2022.)

U župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa na Čiovu, u mjestu Okrug Gornji, održan je Kursiljo tečaj za mlade od 14.-16. siječnja 2022. godine. Ugostio nas je don Miroslav Rubić te rektor tečaja Matija Sučić, a dočekali su nas mladi s navedene župe. Osim njih, na tečaju su sudjelovali mladi iz Kaštela, Splita i okolice.

Prvi dan tečaja počeo je u 19 sati s kratkim predstavljanjem animatora i sudionika. Predstavljanje je proteklo u smijehu i dobroj atmosferi, a iskusniji animatori svjedoče kako je to bilo jedno zaista posebno upoznavanje. Prije uvodne teme, čuli smo priču o Drvencima te se još jednom podsjetili na važnost onoga što Bog misli o nama. Uvodnu temu ‘Tko sam ja’ održao je don Mirko Šakić i uveo sudionike u susret s mišlju ‘Ljubljeni/a sam sin/kći Božji/a’. Nakon uvodne teme uslijedilo je svjedočanstvo animatorice Marijane Musulin o temi Traganje za vrijednošću u kojem je sudionicima pokušala približiti svoje traganje za Kristom na raznim mjestima i u raznim ljudima. Nakon svjedočanstva mladi su imali prvi rad u grupi u kojem su se još pobliže upoznali te osvrnuli te ono što su dosad čuli na tečaju.

Subota ujutro započela je uz kavu i čaj te druženje uz stol koji nam je priredila jedna draga mještanka. Nije ni čudo da je Isus upravo Euharistiju ustanovio sjedeći za stolom i objedujući – htio nam je biti blizu. Tako smo i mi jedni drugima bivali sve bliži dijeleći riječi ohrabrenja, utjehe i nade ispijajući prvu jutarnju kavu ili čaj. Subotu smo započeli s temom ‘Milost’ u kojoj nas je don Mirko Šakić podsjetio kako nas Bog ljubi bez obzira jesmo li uprljani grijehom ili smo ‘potpuno čisti’. Uvijek me ljubi. Također, uputio nas je na krive i prave slike Boga i na promišljanje: kakve su moje slike Boga? Upravo na dan mog krštenja 15.01., don Mirko me podsjeća kako sam u krštenju uronjena u Isusa Krista te kako sam primila puninu milosti. Nezasluženi dar. Dolazim na tečaj služiti, a zapravo Isus i u mom životu djeluje upravo po ovim trenutcima milosti. Nakon teme ‘Milost’ svjedoči nam animatorica Magdalena Katić s temom ‘Kršćanski život je drugačiji’. Magdalena svjedoči kako je izgledao njen put kada se već susrela s Gospodinom i kako je htjela neke svoje bližnje dovesti Isusu. A onda nas podsjeća kako: ”Kroz grijeh ne mogu dovesti nekoga Gospodinu.” Magdalena nam pruža riječi ohrabrenja i svjedoči kako kršćanski život uistinu mora biti drugačiji: u odnosima, u riječima i u djelima. Također, svjedoči radost koju je primila u zajednici Kursiljo.

Nakon teme i rada u grupi, vrijeme je za igru. Nema boljeg načina za smijeh i radost od igre. Igre je vodio animator Hrvoje Brčić, te smo mogli primijetiti kako se sudionici još više opuštaju i zbližavaju. Nakon igara slijedi svjedočanstvo animatorice Anamarije na temu ‘Produbljivanje’. Anamarija nam pobliže svjedoči kako ona produbljuje svoj odnos s Gospodinom pa tako navodi: molitvu krunice, ispovijed, molitvu u obitelji, klanjanje te prikazivanje misa na određenu nakanu. U svemu tome Anamarija svjedoči Božjem živom i konkretnom djelovanju u njenom životu počevši od njene obitelji, prijatelja pa do njenog radnog mjesta. Također nas podsjeća da osluškujemo nutarnji glas Božji, a njega često ne možemo čuti ako nismo obnovljeni sakramentima. Na nju se temom ‘Sakramenti’ nadovezuje don Mirko Šakić. Govoreći o tom nutarnjem glasu kojeg je spomenula Anamarija, don Mirko nas podsjeća kako Duha Svetoga zazivamo iz srca, iz svoje nutrine. I zato je bitno kakva je ta nutrina, i tko se u njoj trajno nastanjuje. Duh Sveti se u njoj obnavlja po sakramentima. Tako se uvodimo u pripremu za ispovijed, pokorničko slavlje, Euharistiju i naposljetku klanjanje. Dan završavamo temom Apostolat animatora Hrvoja Brčića. Hrvoje svjedoči gdje ga je sve Gospodin vodio kao apostola i kakve je susrete na tom putu doživio. Ono što naglašava je da možda nije on uspio promijeniti drugoga, već da je Gospodin u tome svemu mijenjao njega.

Nedjelju započinjemo jutarnjom molitvom i temom Brak i teologija tijela koju su nam posvjedočili Mijo i Mare Špar. Svjedočili su nam o svom putu prije braka i sada u braku te spomenuli važnost predbračne i bračne čistoće. Usporedili su svoje živote prije Krista i sada s Kristom te naglasili kako su sada puno radosniji i vode ispunjeniji život jer zapravo On sve vodi. Predali su nam takvo bogatstvo svojih iskustava i zaista mogu reći da sam upijala svaku njihovu riječ. Misu je slavio don Miroslav u župnoj crkvi te smo i mi prisustvovali zajedno sa župljanima. Posljednja tema ovog tečaja bio je ‘Duh Sveti’ u kojoj nas je don Miroslav podsjetio na plodove Duha Svetoga i važnost razlučivanja upravo po tim plodovima. Dok smo slušali dojmove, čuli smo gotovo sve te plodove navedene u dojmovima sudionika, a i animatora. Mislim da po tome najbolje možemo zaključiti kako je ovaj tečaj uistinu bio vođen Duhom Svetim i molitvama naših molitelja. Zahvalna sam Gospodinu što je baš mene odabrao za služenje na ovom tečaju i što me još jednom podsjetio kako je lijepo biti Njegova.

Marijana Musulin

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content