Search
Close this search box.

Osvrt na Kursiljo tečaj za mlade u Župi Gospe od Zdravlja u Podstrani (18. – 20. 3. 2022.)

Dvadesetak mladih sudjelovalo je na Kursiljo tečaju za mlade koji se održao u Župi Gospe od Zdravlja u Podstrani uoči blagdana sv. Josipa od 18. do 20. 3. 2022.

Tri dana zajedničkog hoda na putu prema Isusu, dijeljenja osobnih iskustava i razmišljanja u grupama te međusobnog druženja brzo su proletjela te vjerujem ostavila neizbrisivi trag u srcima sudionika. Sudeći po dojmovima mladih te vidjevši njihova preobražena lica koja su na zadnjem danu tečaja bila radosna, mirna i puna nade možemo samo potvrditi o plodovima Kursilja.

Mladi su posvjedočili kako ih je rad u grupi ohrabrio i obradovao jer su spoznali da nisu sami na ovome svijetu te da mogu biti upravo takvi kakvi jesu, a da ih netko ne osuđuje zbog toga. Drago im je  što su imali priliku razgovarati s vršnjacima, slušati njihove životne situacije, razmišljanja, iskustva te učiti od njih.

Posebno su se zahvalili animatorima koji su hrabro posvjedočili o Božjem dodiru u njihovom životu, o Njegovoj ljubavi koja je uvijek bila na djelu i koja ih je štitila u svim životnim situacijama i vodila bliže k Njemu – pravoj sreći, makar toga nisu uvijek bili svjesni. Zanimljivo – svi animatori posvjedočili su da su ljubljena Božja djeca te da se u tome očituje njihova vrijednost i sva njihova radost i mir. Zahvaljujući toj spoznaji Božje ljubavi, prisutnosti i svemoći, uvijek mogu biti radosni, unatoč svim životnim teškoćama na koje nailaze.

Krešo je posvjedočio o svojim lutanjima, na koji način je drugima i sebi dokazivao svoju vrijednost te u komu ju je zaista i otkrio. O ljepoti kršćanskog života koji je drugačiji i ljepši posvjedočio je Tomo uz pokoju suzu koja mu je kanula iz oka. Anamarija je posvjedočila na koji način svakodnevno njeguje odnos sa živim Bogom te što joj pomaže da bude bolja Kristova učenica, dok je Matej svjedočio o svojim nutarnjim borbama usred nezaposlenosti, kako se borio s odricanjem svoje volje i prihvaćanjem Božje volje te kako mu je taj „križ“ pomogao u jačanju pouzdanja u živoga Boga koji brine za njegove potrebe. Bračni par Špar progovorio je o predbračnoj čistoći te kako je prije svega važno da svatko od njih osobno pronađe sreću u Bogu te uspostave odnos s Bogom kako bi zajedno bili sretni, međusobno se podržavali u životnim teškoćama i putovali prema istom cilju – raju. Zadnji dan je Suzana svojim svjedočanstvom o apostolatu potaknula mlade na življenje i dijeljenje vjere i ljubavi koju su primili od Gospodina, prije svega u svojoj obitelji, župnoj zajednici, radnom mjestu – svim situacijama i ljudima koje nam Bog šalje na životni put.

Da nije bilo Božjih pastira – svećenika, mnogi bi ostali uskraćeni za radost koja se rađa sakramentom ispovijedi koja im je pomogla da sebe vide u istini kako bi krenuli novim životnim smjerom. Don Mirko Šakić uljepšao je prvu večer mladima radosnom vijesti da smo ljubljena djeca Božja i da ne trebamo ništa činiti kako bi nas On volio, kao i da ne možemo ništa loše učiniti, a da nas On ne voli. Potaknuo je prisutne da se jednostavno prepuste Božjem vodstvu. Don Nikola Mikačić, koji je bio župnik domaćin, idućeg dana govorio je o Božjoj milosti – nezasluženom Božjem daru, kao i sakramentima koji nam služe kao oruđa za održavanje odnosa s Bogom živim te kako bismo bili radosni svjedoci puni ljubavi u susretu s drugima. Posljednjeg dana progovorio je o Duhu Svetom koji je čovjekov vodič i branitelj, a bez čijeg se djelovanja ne bi dogodile brojne milosti toga vikenda.

Koliko je ovaj tečaj značio mladima dokazuje njihov poticaj za nastavak druženja s ovakvim načinom rada u svojoj župi te želje da se još više približe Bogu i prodube svoju vjeru, a mnogi već planiraju odmor ovo ljeto na otoku Krapnju 😉

Zahvaljujući velikodušnosti zagrebačkih animatora koji su došli su sunčanu Dalmaciju, ali i zahvaljujući moliteljima koji su nesebično darovali svoje vrijeme za molitvu za sve prisutne na tečaju, i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji počinju se sve više rađati radosni svjedoci Božje ljubavi. Nadamo se da će ih biti sve više i više! Bogu na slavu, a svima nama na radost i spasenje 😊

Izdvajamo i nekoliko dojmova sudionika:

Dragi prijatelji, vikend uz ekipu koja je došla iz svih dijelova Hrvatske kako bi nam približili dragog prijatelja kroz ova tri dana je stvarno neopisiv osjećaj. Došao sam ovdje sa svojim mislima, problemima i unutarnjim nemirom, a oni kroz svoja svjedočanstva i kroz Duha Svetoga su me djelomično smirili što znači da za mene ima još mjesta napredovanju, da postanem još bolji čovjek kako bi se mogao davati drugima. Od tečaja nisam očekivao ništa, a dobio sam puno toga. Sva poslušana svjedočanstva, iskustva animatora su nekako slična, a tako različita što znači da smo mi svi jednako važni Bogu jer smo svi tako različiti. Osobno želim početi živjeti po Božjim pravilima kako bi mogao postati davatelj i svjedok riječi Božje.

Čovjek u životu susretne razne osobe koje na različite načine vrše utjecaj na njegov budući, a i prošli život. U ovim danima izolacije, neiskrenosti i otuđenosti osvježenje je biti u programu kao što je Kursiljo. Primarno mislim na atmosferu koju se animatori i sudionici trude stvoriti. Atmosfera koja ohrabruje, potiče iskrenost i otvorenost. Čovjek je svjestan da tamo može biti ranjiv i iskren, pogriješiti te da će unatoč tome biti prihvaćen. Mana, ali ujedno i prednost “kursilja” je njegova kratkoća. Služi da se prisjetimo za što smo pozvani i koji nam je cilj ovog zajedničkog putovanja kroz ovu dolinu suza. Nakon ovoga vidim svoju odgovornost kao kršćanina jasnije. Svjestan sam da nisam sam i da se u teškim trenutcima mogu osloniti na svoju braću i sestre i imati povjerenje u živog Boga.

Ovaj vikend provela sam ispunjeno. Iako mi je na prvu ruku bilo teško se natjerati, uopće nisam požalila što sam ovdje došla. Tečaj je koristan jer je svako od nas iznio neke stvari koje inače drugim ljudima ne bi. Mogli smo bez ikakvih problema otvarati se drugim ljudima bez osjećaja osuđivanja ili da nas netko krivo gleda. Drago mi je što sam na ovom tečaju osjetila veliku povezanost s ljudima. I što sam možda i ja na neki način ispričala stvari koje dugo nosim u sebi i tako osjetila olakšanje i mir u duši.Na tečaju ne bi ništa mijenjala i preporučila bi svakoj osobi da dođe.

Vikend nisam mogla bolje provesti. Lijepo je kad otvoreno možeš pričati o Bogu i razmjenjivati mišljenje s ljudima koji imaju isti cilj kao i ti. Ono što Kursiljo čini drukčijim od ostalih zajednica je rad u grupi i za mene je to bio najbolji dio ovog tečaja. Pozitivno je još što su teme kratke, pa svatko može biti koncentriran i da mu misli ne lutaju to vrijeme. Ono što ću ponijeti kući sa sobom je to da je smisao mog života jednog dana doći Gospodinu i da na tome moram svaki dan raditi.

Podijelite objavu

Skip to content