Search
Close this search box.

Osvrt na Mali tečaj radosnog kršćanstva – Kursiljo u Ivancu

Od 25. do 28.10. je u župi sv. Marije Magdalene u Ivancu održan Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo za odrasle, 98. po redu u Varaždinskoj biskupiji. Vodio ga je ravnatelj i duhovnik Kursilja za našu biskupiju, prečasni Stjepan Najman uz pomoć 5 suradnika iz Varaždina, Lepoglave Sv. Martina na Muri i Čakovca. K tome treba dodati 6 domaćih kursiljista za koje je to bio tečaj produbljivanja, spremnosti na uslužnost domaćina ali i priprava za službu suradnika. Na tečaju je sudjelovalo dvadeset novih sudionika, među kojima je bilo pet bračnih parova kao i voditelji Zajednice Silvija i Petar Čavlek.

Tijekom tečaja su sudionici uz izlaganja svećenika uranjali u otajstva vjere dok su im svjedočenja suradnika laika bila izazov za prepoznavanje dodira Božje milosti u vlastitom životu. U prva dva popodneva Tečaja vjernici su se divili djelu stvaranja i milosrđu Nebeskog Oca koji u svojoj bezuvjetnoj ljubavi spušta po Crkvi brojne milosti na nas, svoju ljubljenu djecu. Subota je bila posvećena produbljivanju odnosa s Isusom Kristom, živim, stvarnim, među nama prisutnim u sakramentalnom, apostolskom i prijateljskom životu. Djelo Božjeg stvaranja i Isusovog otkupljenja dovršava Duh Sveti čiju smo prisutnost i djelovanje u Crkvi slavili u nedjelju, posljednjeg dana Tečaja, zahvaljujući na svim primljenim milostima.

Posebnost ovog tečaja je bilo sudjelovanje mladih suradnika temama Kršćanin u svojoj Crkvi i Kršćanski život je drugačiji. Sudionike se izuzetno dojmila njihova duhovna zrelost i duboko življenje vjere. Neki su se zauzimali da na budućim tečajevima izlažu tj. svjedoče mladi i odrasli suradnici.

Značajno mjesto u Kursilju ima razgovor za stolom, što su sudionici i potvrdili u svojim završnim dojmovima. Stol za nas vjernike ima osobit značaj: za stolom, oltarom, se ostvaruje međusobno zajedništvo vjernika s Isusom Kristom. Za stolom se okuplja obitelj, blaguje, moli, razgovara… Stol potiče povezanost i prisnost onih koji se oko stola okupljaju. Upravo to se dogodilo prilikom razgovora za stolovima o čemu su svjedočili sudionici ovog Tečaja.

Zahvaljujući dobrim domaćinima na Tečaju je bio bogat i stol okrijepe, a nije manjkalo ni pjesme, smijeha i dobrog raspoloženja, pa čak ni igara. Posebne zahvale župniku vlč. Zoranu Gložiniću čijom dobrotom je organiziran Tečaj, te župnom vikaru vlč. Mišelu Kovačeviću koji mu je velikim dijelom prisustvovao. Zahvaljujemo svima, a najviše Nebeskom Ocu na daru održanog Tečaja.

De colores!
E.H.

Evo nekoliko dojmova sudionika Tečaja:

• Ova četiri dana su za mene nezaboravna. Sve teme su mi se dojmile i nadahnule. Grupa za stolom draga, otvorena i nezaboravna. Poslije ovog tečaja namjeravam se uključiti u grupu kursiljista. Bogu sam zahvalna na svom ovom vremenu.

• Ovaj je tečaj bio prilika da nakratko stanem u jurnjavi života i svakodnevici i pogledam u sebe i svijet oko sebe jednim drugim očima. Osim što osjećam da me Božja ruka dotiče svaki dan nekim blagoslovom, sada se osjećam kao da me Božja ljubav grli mekom, toplom dekicom, kao dijete koje se opet stisnulo uz svojeg oca. Zahvalna sam jer kad god se ja još samo malo približim Bogu, osjetim da sam dočekana kao netko tko mu je jako, jako važan. Vrijeme na tečaju jako je brzo prošlo, upoznala sam puno divnih ljudi i čini se kao da je premalo vremena za sve razgovore koje bismo mogli voditi i misli koje bismo mogli podijeliti. Hvala ti, Bože, za ova divna 4 dana! Božji dodir sam osjetila u temi „Mi i svijet”.

• Novo otkrivanje vjere, neopisivo duboko promišljanje o svemu što je do sada bilo u mom životu po pitanju vjere i isto tako življenje te vjere. Nakon tog susreta uvjerena sam da ću više živjeti i pronositi vjeru jer sam spoznala da do sada nisam još u potpunosti dotakla Isusa Krista i ne prenosim u potpunosti kako to uistinu treba. A u svemu tomu putu uvelike mi je otvorio dušu i srce tečaj kursilja. Zahvalna sam prijateljima koji su me preporučili i omogućili da na taj način utemeljujem put do Boga, Sina i Duha Svetoga.

• Ovo je moje najbolje iskorišteno vrijeme. Osjećaji se još nisu slegli, ali u meni sve treperi, vri. Osjećam neku posebnu smirenost, a u posljednje vrijeme me baš to mučilo – zabrinutost, nervoza. Sad kao da je sve sjelo na svoje mjesto, puna sam pozitive i vjere da će Bog sve posložiti kako bude najbolje za mene. Upravo ta sigurnost mi je manjkala. Pomalo sam i žalosna da je ovo prekrasno druženje završilo, ali doma idem lebdeći i s osmjehom od uha do uha. Bogu hvala na predivnim ljudima koji su bili s nama! Kao i na onima koji su me nagovorili da se odazovem.

• Sad vidim!!! Srcem razumijem!!! Oslobođena, pamet bistra, srce gori, srce vri … Duh Sveti djeluje!!! – Ne postoje riječi kojima bi se dao opisati ovaj osjećaj u srcu!! Zahvalna dragom Bogu što je „učinio neizvedivo“ ovih dana, zahvalna sam i svim učesnicima – polaznicima tečaja, animatorima što su mi uljepšali vikend, ali na poseban zahvalna na prečasnom Najmanu na poticajnom tumačenju … BOG BLAGOSLOVIO SVE NAS!

Podijelite objavu

Skip to content