Ultreja u Španskom, 6.11.2018

Nakon večernje svete mise, nahranjeni Živim Bogom, ohrabreni Njegovom Riječi iz Evanđelja po sv.Luki, gdje Gospodin „poziva“…odazvalo se oko sedamdeset župljana, u veliku dvoranu ispod crkve.

Tema Ultreje je bila: „MOLITVOM do uspješne KOMUNIKACIJE u braku i obitelji“

Svjedočio je mladi bračni par, Filip i Ivana Foretić, roditelji četvero djece od kojih najstariji Benjamin, ide u prvi razred osnovne škole. Najmlađi Šimun je još u krilu očevu, ne hoda. Filip i Ivana ističu da je preduvjet svake dobre komunikacije u braku, obitelji i drugdje, osobna komunikacija sa Stvoriteljem. Zato je temelj njihova zajedništva, sakramentalni život.Tu crpe snagu , tu dobivaju pomoć, prosvijetljenje, usmjerenje.Filip je uistinu glava obitelji.U svemu traži Božju volju. A Božja volja jest voljenje. Muž koji želi ugoditi Gospodinu, ugađa i svojoj ženi i dobro skrbi o svojoj obitelji. Ivana i Filip znaju da je Gospodin htio da muškarac i žena budu različiti, da bi se međusobno nadopunjavali. Tako je Ivana sklona da sve vrlo duboko, emocionalno doživljava. Posebno kad se radilo o problematičnim trudnoćama. Iako je imala dovoljno povjerenja u Gospodina, znala je suzama lakšati svoju bol. Filip je to gledao razumski. „Tako je Bog htio, neka tako bude“.Bogu hvala, sva su djeca zdrava, unatoč teškoćama u trudnoći. Bila je to provjera vjere s ciljem da se posvjedoči Svemoć Gospodara neba i zemlje, Oca Nebeskoga.

Razgovarajući s župljanima nakon Ultreje, sabirući njihove dojmove, zapažam da su neke riječi osobito dobro čuli .Bilo je to „prihvaćanje“.Ljubav ne postavlja uvjete, ljubav ljubi. Mladi su svjesni da je brak sakrament. Bog je treća osoba u braku. Zato, kad nastane sukob, valja Njega pitati za savjet. Kako ti Bože vidiš ovaj problem? Šta trebam napraviti i šta reći? I Bog uvijek pomaže savjetom. Važno je moći čuti šta Bog govori. Zato je čest ispit savjesti i vježba poniznosti, velika pomoć. Zatim „povjerenje“ Valja jedan drugome vjerovati,uvijek i u svemu.To znači: znam da si napravila, (napravio) najbolje što si mogao.To drugom daje osjećaj vrijednosti i pomaže mu da stalno uči od Isusa, Učitelja. Govorili su i o „trećoj osobi“ u braku. Dobro je da supružnici sami rješavaju svoje nesporazume. Treća osoba ne poznaje cijelu situaciju i ne može pomoći. Ističu svetost svog bračnog zajedništa. Zatim nešto što i nas starije oduševljava… Muž se spašava po svojoj ženi a žena po svome mužu. Kad se to zna, lakše se izlazi na kraj s poteškoćama, jer su one blagoslov koji omogućuje čišćenje duše, kako bi mogla, sve više biti Božja. Ivana ističe da je brak njeno prvo poslanje a drugo , njemu ravno jest njeno materinstvo. Iako je Ivana završila dva fakulteta i imala priliku raditi kreativne poslove, ipak se odlučila uzeti status majke odgajateljice i biti sa svojom djecom, dok je budu trebala. No, uz odgog djece sa svojim mužem, Ivana je vrlo angažirana vjernica. Kao katolička novinarka, piše za Portal „Vrsna žena“, radila je i na HKR- u, vodi emisiju „In familia Dei“ na Laudato Tv , voditeljica je ureda za majčinstvo i obitelj pri udruzi „Vigilare“, piše za Glas Koncila, već 4 godine je režiserica i scenaristica Holywin, „Poziv na svetost“ i tako redom. Ivana prihvaća da Filip bude glava obitelji a ona, srce…jer vjeruje Božjoj Riječi i pušta da ju Riječ odgaja, oblikuje te živi brak i obiteljski život, kao svoje poslanje. Filip, glava obitelji, i u poslu također traži vezu s Bogom, da bi donosio ispravne odluke. Neprestalno se pitajući…šta je Bože volja Tvoja? I Bog odgovara onima koji Njega stavljaju na prvo mjesto. Iako su krenuli od „nule“, danas imaju kuću, autombil, dobro plaćeno rukovedeće mjesto, dobro odgojenu djecu.

Na kraju Ultreje, kako su djecu doveli sa sobom, iako ih je pazila Ivanina sestra, djeca su nam pjevala, pričala i posvjedočila kako je milosno imati mamu doma. Zrače sigurnošću i samopouzdanjem kao plodom majčine blizine.To je najbolja investicija za budućnost svijeta, djeca s iskustvom voljenosti, važnosti …ukorjenjena, po vjerskom odgoju roditelja, u Krista, Izvor Života. Hvala našim mladima za svjedočanstvo, da je i u današnjem svijetu, moguće drugačije.Valja krenuti od sebe…

Ivanka

Podijelite objavu

Skip to content