Search
Close this search box.

Po djelima ćete ih prepoznati, susret u Mostar-Potocima 18.11.2018

Prekrasan dan,sunčan i vedar,tek po malo hladan,zima će skoro. Sjećanje na Vukovar,Škabrnju, svima nam je u srcu, pa i naši nogometaši u Engleskoj. Ali treba se poći u neki drugi smjer. A to je Mostar. Bogu dragom ne možemo se dovoljno zahvaliti što nam je dao vlč.Ivana Turudića, da ga još bolje upoznamo, da ga čujemo. Susret u Emausu započeo je sv. Misom, u malenoj prekrasnoj kapelici gdje nas se okupilo oko 25 kursiljista iz svih krajeva Hercegovine. Pošto je ovo prvi takav susret, i u dogovoru s vlč.Ivanom,održavati će se svaki mjesec u tom centru isti,te ćemo pozvati više naših dragih koji se nisu vidjeli već duže vrijeme,kao i naše drage mlade animatore. Ivan je na sv.misi u propovijedi rekao rečenicu koja je meni osobno bila otkriće “Narav se ne mora lomiti,nju treba usklađivati”.Usklađivati ju s Božjim naumom,zakonima… Vlč. Ivan je skrenuo nama pogled na ono bitno, SPASENJE kroz Isusa. Prekrasno je rekao kako mnogi od nas katolika teže za spasenjem ljudi u misijskim zemljama,a tako smo potrebni ovdje,u našoj zemlji,Mostaru,Sarajevu.Netko je rekao da bi kršćani trebali toliko biti autentični da bi se,primjerice,muslimani,POŽELjELI obratiti na kršćanstvo.Tu smo potrebni biti. Naveo je prmjer kako je nedavno 5 muslimana prešlo na kršćanstvo kod nas u BiH. Temu “Po djelima ćete ih prepoznati” vlč.Ivan iza mise i kratke pauze započeo čitanjem iz Mt evanđelja 19.

“Kršćanstvo je ponuda.
Opasnost kršćana je ići u zauzetost,prisilu,moranje.
Plodovi kao takvi nisu dostatni.”

Vlč. Ivan je dobar teolog i poznavatelj povijesti i svetog pisma. Objasnio nam je kako postoje više pojava duhovnosti kod kršćana i onda zapravo kako ih prepoznati,čemu stremiti. Plodovi kao takvi nisu onda dostatni. Rekao je rečenicu pape Franje: “Vjera i razum su dvoja krila kojima se čovjek vine u nebo.” Treba biti oprezan kada gledamo svoje plodove. Zapravo to su samo sredstva koja će nas dovesti do plodova u vječnosti. Temeljni kriterij je POSLUŠNOST. “Vjera je milosni Božji dar meni i moj slobodan čin Bogu. Cilj mi je ostati u Crkvi unatoč loših strana Crkve,”osoba” koje ju vode.” Vlč. Ivan. Zaboraviti sebe i biti POSLUŠAN biskupu,župniku,svećeniku…

Prekrasno je bilo slušati vlč. Ivana i nekako je vrijeme brzo prošlo. Iza nagovora podijelili smo se u grupe i razgovarali da bi kasnije svi skupa razmijenili dojmove ovog prekrasnog SUSRETA.
Bogu hvala i Slava.

Podijelite objavu

Skip to content