Search
Close this search box.

Osvrt na svibanjsku ultreju u Španskom

“Moli kako bilo, samo moli. Bilo kako!” misao je Ivana Pavla II a i naslov mjesečne duhovne obnova – Ultreje održane u utorak, 15. svibnja 2018. godine u Pastoralnom centru Župe BDMŽ Špansko .
Svjedočio je mladi bračni par, naši župljani, roditelji troje djece KRISTINA i FILIP PALIJAN. Posvjedočili su kako su kroz desetak godina zajedničkog života prošli kroz razne kušnje, ali im je Bog uvijek bio blizu. Njihovo svjedočanstvo je potvrdilo da Bog zaista sve okreće na dobro onima koji ga ljube. Kada je došla bračna kriza, kao odgovorna žena i majka, Kristina je ostala čvrsto na nogama, nije pokleknula, rastava nije dolazila u obzir. Odlučila se uz Božju pomoć boriti za svoj brak i svoju obitelj. KRISTINA i FILIP su prebrodili bračnu krizu uz Božju pomoć i pomoć zajednice – Crkve
U Kristinu vjerskom životu baka je imala važnu ulogu. Kad je došla u stisku radi ispita baka ju je potaknula da se zavjetuje Majci Božjoj Voćinskoj da traži od nje pomoć. Naravno, Majka pomaže i obilato blagoslivlje tako da je Kristina položila sve ispite, našla muža i dobila prvo dijete iako su lječničke prognoze bile da neće moći rađati.
Rodila je još dva dječaka, čudesno, unatoč negativnoj prognozi lječnika . Bogu je sve moguće, samo moli i vjeruj.
Kada je zdravlje djece bilo u pitanju, uzimala je krunicu u ruke i molila i sve je izašlo na dobro. Krunica je u najvećim nevoljama bilo njeno moćno oružje.
Zato Kristina svjedoči da je od svoje bake naslijedila najveće blago- vjeru i pouzdanje u Boga.
Nakon njihovog svjedočenja imali smo, kako je to u Kursilju uobičajeno, rad za stolovima. U razgovoru u malim grupama svatko se od nas osvrnuo na što ga je ovo svjedočanstvo podsjetilo u njegovu životu i kako se nosio sa problemima o kojima su Kristina i Filip svjedočili. Zaključili smo da nam je Bog bio najbliži upravo onda kada smo bili u najvećim problemima. Kada je Bog blizu,tada je puno lakše nositi teškoće. Svatko je od nas Božje dodire u njihovo životu doživio na svoj način. Vjerujte da su i nas s puno većim životnim iskustvom ovi mladi ljudi obogatili. Koliko smo samo naučili od njih ! Duh puše gdje hoće.
Mene je dotaknula Kristinina zrelost i odlučnost da očuva svoj brak. Izvrstan su primjer današnjim mladim ljudima koji prolaze kroz iste ili slične krize kako prebroditi krizu i nastaviti živjeti kvalitetno u ljubavi i povjerenju.
Većina slušalušateljstva su bile bake pa je Kristinino svjedočanstvo lakoćom poronašlo put do njihova srca. U razgovoru smo se osvrnuli na činjenice iz života nas baka i koliko su bake važne u životu svoje unučadi i kako mogu snažno utjecati na njihov život. Sjetile smo se i naših baka i njihova utjecaja na nas. Zaključile smo da je biti baka velika i odgovorna uloga.
Nije izostao ni agape sa neizbježnim Dinkinim uštipcima.

Katica

Podijelite objavu

Skip to content