Search
Close this search box.

Osvrt na tečaj za odrasle, BDMŽ Špansko 22-25.02.2018.

Na ovom tečaju okupilo se oko 35 polaznika (nekolicina nije mogla prisustvovati svo vrijeme tečaja). Sudionici kao i animatori bili su raznih generacija – od studenata do umirovljenika – što se pokazalo izvrsnom kombinacijom.

Mladi su puno toga naučili iz iskustava starijih, a stariji su se jako radovali biti s mladima i slušati njihova svjedočanstva. Rad u grupama je bio jako poticajan i zanimljiv jer smo razmjenjivali iskustva iz različitih perspektiva života, te smo svi zajedno imali prilike puno naučiti jedni od drugih. Shvatili smo da s Isusom godine zaista nisu važne ?Teme su bile uobičajene za Kursiljo tečaj, a zanimljivost je upravo bila u tome što su ovoga puta mladi i mladi bračni parovi imali svjedočke teme o Božijim zahvatima u njihovim životima. Stariji suradnici su pak imali svoje teme koje su bile jako poticajne za sve sudionike tečaja jer su svjedočili i pričali o svojim životnim iskustvima s Gospodinom – i kako se uključiti u Zajednicu da bi služili i tražili Njega.

U petak navečer imali smo klanjanje u župnoj crkvi koje je predvodila katolička evangelizacijska skupina Duhovni kutak i to je također bilo jako milosno i lijepo – naročito jer neki sudionici nisu nikada prisustvovali takvom načinu klanjanja – uz pjesme koje otvaraju dušu i srce Gospodinu.

Također, svaki dan smo imali Svetu Misu, i osjećalo se veliko zajedništvo i ljubav tokom cijelog trajanja tečaja.

Sve se odvijalo „pod palicom“ velečasnog Andrije Vrane koji je i ovog puta najviše dotaknuo svojom temom „Tko sam ja“ u srca svih sudionika – jer u konačnici, to je najvažnije pitanje koje si možemo postaviti u životu.

Svi smo izrazili želju (animatori i sudionici) da se ovakva vrsta tečaja ponovi – jer je zaista bilo posebno i vjerujem da će svima ostati u srcu ovaj tečaj kao DAR i POZIV od Gospodina.

Neki od dojmova su:

• Kako prenijeti na papir sve ono što danas moje srce osjeća, prenijeti osjećaj u riječ? Osjećam se radosno i hvala Isusu za zajednicu Kursiljo – što me toliko oplemenila i obogatila posebno svjedočanstvima mladih sudionika koji su nas napojili živim izvorom vode.
• Zajedništvo sudionika, iskrenost i međusobno poštovanje, spremnost na duhovnu pomoć jedni drugima
• Najviše me se dojmila svjedočanstva, prisnost, iskrenost i otvoren pristup
• Osobito me se dojmio način organizacije, predavanja i klanjanje, zahvale Bogu zajedništvo, atmosfera u kojoj se mogu otvoriti i rad u skupinama
• Došla sam bez očekivanja ali otorena za Božija iznenađenja upravo zbog kombinacije mladih i starijih. Dojimili su me nagovori vlč. Andrije o svetoj misi – pojednostavljeno mi je pojasnio duhovnu zbilju i simboliku svakog djela. Također mi je dragocijeno bilo tema vezana za 5 djelova komunikacije.
• Osobito me dojmilo što je tečaj mješane generacije i svjedočanstva mladih parova
• Najviše mi se dojmila tema Bog me stvorio onakvog kakav sam. Baš me htio i voli me takvog kakav jesam. Priča o Drvencima, zvjezdicama i točkicama.
• Sva izlaganja vlč. Andrije posebno o Euharistiji – odlučila sam ići svakodnevno a to objšnjenje mi je samo pobudilo još veću čežnju da budem s Isusom u njegovoj žrtvi za nas i za mene. To mi daje snagu i jedan mir.
• Izlaganje i sveobuhvatna analiza vlč. Andrije o osnovnim djelovima sv. Mise i njegova tumačenja i primjena za prisustvovanje svetoj misi, kao i za aktivniduhovni život izvan svete mise u svakodnevnom životu i radu.
• Sve teme su me dojmile i bile su izvrsne. Osobna svjedočanstva uvijek ostave poseban dojam. Predivno je vidjeti i slušati mlade ljude da svjedoče Krista i vjeru svojim životima i daju svoje vrijeme, trud i srce!
• Najviše su me se dojmile teme bračnih parova iako je najvrijednija tema Tko sam ja
• S obzirom da je ovo moj prvi tečaj dobila sam više nego što sam mislila, puno više. Samo pohvale a naročito mladim ljudima po godinama a tako „starima“ – duboko su svjesni otajstava, života u vjeri kojeg prenose drugima. Neprocjenjivo!

Podijelite objavu

Skip to content