Search
Close this search box.

Osvrt na ultreju u Španskom

Radost mi je obavijestiti radosne kršćane da smo se u srijedu, 8.veljače nakon večernje svete Mise u velikoj dvorani Pastoralnog centra župe BDM Žalosne u Španskom, obogatili prvom Ultejom u ovoj godini. Svjedočili su MARINA I KREŠO MATOŠEVIĆ, mladi bračni par, praktični vjernici, roditelji četvero djece, nadareni glazbenici, voditelji Molitvene zajednice u svojoj župi, istaknuti članovi zajednice „Dobri Pastir“ …
Kako poredati ove epitete? Još uvijek razmišljam što iz njhove aktivnosti staviti na prvo mjesto, što je važnije?

Zahvalni su Gospodinu za sve svoje talente i kao što ih je Bog dao njima tako ih i oni rasipno dijele sa braćom i sestrama. Rasuli su ih među nas – okupljenih u pristojnom broju, preko šesdeset! – u dvorani ispod Pastoralnog centra. Svojom glazbenom nadarenošću pronose “BOŽJU SLAVU”. Tako se zove njihov glazbeni bend s kojim su nastupili na mnogim festivalima duhovne glazbe poput Uskrs festa i Krapinafesta. Posebna im je čast bila svirati i pratiti Nadbiskupijski zbor mladih na susretu s papom Benediktom XVI. s mladima na zagrebačkom trgu u lipnju 2011. godine. A kako Gospodina slave pjesmom … neću se ni truditi opisivati. To treba čuti!
A treba čuti i njihovo svjedočanstvo. Njihov svakodnevni život je uronjen u Boga. Njihova vjera pršti od života a njihov život je pun vjere, pun Duha Svetoga. Nisu se trudili otkriti nam neka nova vjerska saznanja samo su nam ispričali svoj život.
Na prvi pogled i jednostavan i svakodnevan i sličan životu mnogih ljudi njihove dobi. Posao. Djeca u vrtiću i u školi. Brige za preživljavanje a opet … čak više nego iz samog izlaganja – kojim su oduševili sve sudionike – iz njihova pristupa i nastupa osjetio sam da to nije samo priča.
Dirnulo me Krešino svjedočanstvo kada je sa devet godina ostao bez majke koja je umrla, otac mu je s puno vjere rekao da mu je Marija, Nebeska Majka.On je povjerovao u očeve riječi i iskusio mnogo puta u životu, njihovu istinitost. To je vjera koja pomaže nadvladati bol, gubitak i iskusiti da se “djeca Božja zovemo i jesmo”.
Zanimljivo je bilo i Marinino svjedočanstvo iz bračnog života. I mi koji imamo dugo i bogato bračno iskustvo imali smo što naučiti od njih. Kaže da se Krešo i ona sad bolje razumiju nego u početku braka. Njoj je brak najsigurniji put u vječnost koju nam je Otac obećao…biti stalno s Njime i živjeti što “ljudsko oko nije vidjelo i što ljudsko uho nije čuo” .
Marina kaže da je naš život stalno odlučivanje za Boga, priprema za konačnu odluku koja nas čeka na kraju ovog zemaljskog života. Za nju je brak najbolji način da umreš sebi i svojoj sebičnosti, svojim osobnim prohtjevima i da se vježbaš biti sličan Isusu, sav za druge…biti bezuvjetna ljubav koja zaboravljajući sebe, čini najveće dobro sebi.
Na kraju je Marina molila spontanu molitvu, Krešo ju lagano pratio na gitari a mi, kušali trojstvo u jedinstvu…Bog, muž i žena….Spontanom molitvom, posvjedočili su da je njihova molitva… dijalog s Bogom, Ocem i da sav blagoslov u njihovom životu izvire iz dubokog osobnog odnosa s Bogom koji svemu daje nov smisao…”vjernik je u svijetu ali nije od svijeta”.
Hvala Marini i Kreši što su nas obogatili svojim prisustvom i izlaganjem. Hvala im za lijepu večer i ugodno druženje.

Stipe Ćurković

Podijelite objavu

Skip to content