Search
Close this search box.

Proslava 45. obljetnice Kursilja u Hrvatskoj :)

Mali te─Źaj kr┼í─çanstva, poznat i pod imenom Kursiljo, proslavio je u subotu 12. listopada u Me─Ĺubiskupijskom sjemeni┼ítu na ┼áalati 45. obljetnicu postojanja u Hrvatskoj. Na obljetnici se okupio velik broj suradnika i ─Źlanova, me─Ĺu kojima je bilo mno┼ítvo srednjo┼íkolaca, studenata, radni─Źke mlade┼żi, obitelji s djecom, krizmanika te branitelja. Nakon okupljanja i uvodne rije─Źi vl─Ź. Andrije Vranea, program je zapo─Źeo svetom Misom koju je predvodio vl─Ź. Marko Kova─Ź, povjerenik za pokrete Zagreba─Źke nadbiskupije. Uz vl─Ź. Marka i vl─Ź. Andriju, na svetoj misi koncerebriralo je jo┼í ─Źetrnaest sve─çenika, a sve─Źanosti ovog slavlja pjesmom je pridonio Kursiljo slavljeni─Źki tim i glazbeni sastav Ichthys.

Nakon svete Mise, za sve uzvanike bio je organiziran ru─Źak u prostorijama Bogoslovnog sjemeni┼íta, nakon kojeg je zapo─Źela Ultreja sa svjedo─Źenjima, duhovnim programom i pjesmom. Ultreju je otvorila skupina djece pou─Źnim igrokazom u kojem su na ┼íaljiv i domi┼íljat na─Źin otkrivali ┼íto je to ljubav. Predavanje o odgoju moralne savjesti nastavio je profesor Ton─Źi Matuli─ç, a svjedo─Źanstvo o zajedni┼ítvu dala je suradnica Ljiljana Kri┼íto. Nakon toga, slijedila je kratka pauza, tijekom koje se mogli kupiti novotiskana knjiga Mali te─Źaj kr┼í─çanstva – Vodi─Ź kroz Kursiljo te kursiljisti─Źki molitvenici.

U nastavku Ultreje, mladi bra─Źni par, Nikolina i Lovro Mlakar, posvjedo─Źili su o jakosti kr┼í─çanskog duha i pouzdanja u Bo┼żju volju u te┼íko─çama u njihovu bra─Źnom ┼żivotu. Svoje ┼żivotno svjedo─Źanstvo ispri─Źao je i branitelj Josip Mari─ç, koji je govorio o snazi vjere u trenutcima ku┼ínje i o tome kako je Mali te─Źaj kr┼í─çanstva na Krapnju, gdje Kursiljo odr┼żava ljetne kampove, mnogim braniteljima vratio nadu i smisao. Izme─Ĺu ovih sna┼żnih svjedo─Źanstava, slavljenjem i pjesmom animirao je ve─ç spomenuti sastav Ichthys.

O radu s mladima govorila je Mateja Kelava, podijeliv┼íi svoja osobna iskustva o radu sa srednjo┼íkolcima, koja je do┼żivjela ovog ljeta na Krapnju. Budu─çi da duh Kursilja odu┼íevljava ljude koji se s njime susre─çu, mnogi ┼żele postati dio tog malog te─Źaja kr┼í─çanstva. O tome kako se priklju─Źila Kursilju, te o zna─Źenju Kursilja u njenom ┼żivotu, svjedo─Źila je Ivana ┼áaru┼íi─ç. Na samom kraju Ultreje, psihologinja Nikolina Essert osvijestila je okupljene o va┼żnosti braka kao zajednice koja se nalazi u samom sredi┼ítu ovog pokreta. Za vrijeme svih ovih bogatih svjedo─Źanstava ni oni najmanji nisu ostali bez radosno provedenih trenutaka. Igrom, plesom i raznim radionicama uveselile su ih tete ─Źuvalice. U popodnevnim satima, vl─Ź. Andrija Vrane zaokru┼żio je cijelu pri─Źu ovog radosnog i blagoslovljenog dana koji su vjernici radosna srca ponijeli svojim domovima.

Dora Nesti─ç

Podijelite objavu

Skip to content