Search
Close this search box.

PRVA FORMACIJA KURSILJO ANIMATORA VARAŽDINSKE BISKUPIJE

U subotu, 19.03.2016. u dvorani „Mira“ župe sv. Nikole u Varaždinu, održana je prva formacija za sve animatore i one koji će to tek postati.
Događaju se pridružilo oko 30-ak mladih s područja Varaždina i okolice, a održao se po primjeru Malog tečaja kršćanstva – Kursilja (rad u grupama, slušanje, razmišljanje, dijeljenje stavova i iskustava o temama). Bilo nas je troje, četvero iz Varaždina, Nedeljanca, Ludbrega, Jalžabeta, zatim po jedno iz Lepoglave i sv. Martina na Muri, dok nas je najviše bilo iz Ivanca. Održana predavanja bazirala su se na temi što je to animator te koje su njegove zadaće, a predvodile su ih naše animatorice Anika S. i Marija C. uz posebnog gosta – Duha Svetoga.

Velečasni Stjepan Najman upotpunio je formaciju uz svoj entuzijastičan govor o duhovnoj dimenziji animatora, te o tome što za njega predstavljaju animatori.
Nakon vlč. Najmana na red je došao i kratak ulomak iz filma Pasija (2004.) uz objašnjenje glumca što je za njega značila uloga Isusa Krista. Također, taj film se prikazuje na TV-u u nedjelju (27.3.) te svima zainteresiranima preporučujem da ga pogledaju.
Formaciju smo završili odlaskom na svetu Misu koja se ponajprije prikazivala za sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda.
„Svaki put kad padnem, ujedno se i očistim.“

Nera Pesamosca

A evo i necenzuriranih dojmova 😉

1.Je li ti bio razumljiv cilj ove formacije? Pojasni
2.Je li ostalo nešto nedorečeno, o čemu bi ti željela/želio čuti više?
3.Što ti se najviše svidjelo?
4.Ukoliko još nisi, planiraš li se aktivnije uključiti u Kursiljo (tečajevi za krizmanike, formacije, napisati temu ili napisati još jednu temu 😉
5. Kako si se osjećao/la na formaciji ? Prihvaćeno, uklopljeno, bratski, prijateljski, s puno elana i pozitivnih misli, osamljeno,pasivno i neraspoloženo, prilično napeto i frustrirano, nekako čudno a da ni ne znam kako ni zašto…

  • 1.1.Bio je, la ja i dalje ne znam kakvu temu da imam. 2.Svaki put kad je nešto nerazumljivo ili me zanima nešto više ja pitam. 3.Video na kraju i izrada plakata. 4.Da. 5.Sve najbolje sam osjećal, možda sam bilo malo povučeniji nego inače jer me boli grlo.
  • 2.1.Da, točno i određeno – jasno je bilo pojašnjeno što svaki animator treba biti i kako treba živjeti i nakon tečaja :). 2.Ništa nedorečeno. Kroz daljnje tečajeve i formacije će se uvijek nešto novo naučiti. 3.Sve :). 4.Biti još aktivniji i što češće imati temu :). 5.Osjećaj je bio super. Najvažnije što sam osjetio je Božja prisutnost, mir koji nam daje, zajedništvo, međusobno prihvaćanje i uvažavanje, humor i zagrljaji. Sve ono što Bog želi da budemo, mi sami i međusobno :).
  • 3.1.Da, cilj mi je jasan, shvatila da je cilj zapravo posvijestiti si da smo svi Kristovi i da mi je zadatak da Ga slijedim, a Njegovu Riječ i ljubav širiti svima. 2.Mislim da nema nedorečenog, naravno htjela bi više čuti o tom animiranju i kako da sama postanem dobar animator, ali danas sam već puno o tome čula i jasno mi je. 3.Najviše mi se svidio rad u grupama i film. 4.Planiram se aktivnije priključiti, koliko budem mogla zbog škole, ali nadam se da budem više sudjelovala u tome. 5.Osjećala sam se super, prihvaćeno, svi su se uklopili iako smo različiti, nove ljude sam upoznala i nove prijatelje, stvarno mi je super bilo. 
  • 4.1.Da, zato jer uvijek iznova treba se nadograđivati i učiti ili kako neko reče „Moli i radi“. 2.Ne, sve ok. 3.Rad na plakatu i onaj filmić jer uvijek kad gledam Pasiju s Isusom proživljavam Njegovu bol. 4.Planiram se aktivnije uključiti u Kursiljo. 5.Puno prepreka je bilo da li ću doći na formaciju ali prevagnulo je da želim danas biti s Isusom i s Njim se osjećam lijepo i prihvaćeno sa svim svojim manama i nedostacima. Mirjana Kušter
  • 5.1.Cilj formacije je bio jasan, naučila sam mnoge stvari, neke sam utvrdila, još više zapamtila. Moramo radit na sebi i prepustit se Duhu Svetom. 2.Nedorečeno u raspoloživom vremenu nije ostalo niša, a u svakom slučaju uvijek postoje, ako ne sad nakon sljedećih iskustava i prakse, teme i stvari o kojima ću željeti znati više. 3.Najviše mi se svidio taj mir i milost koja nas je sve darežljivo obasipala, a osobito način na koji je Duh Sveti govorio kroz Mariju, toliko snažno i inspirativno da nemam riječi. Hvala ti Bože. 4.Želim tokom svog života koliko je to moguće sudjelovati u Kursilju na sve načine, animator, teme, svjedočanstva. Koliko ću moći. 5.Osjećala sam se super, u jednoj rečenici:potpuno svijesna da sam trenutno na mjestu gdje ovog trena moram biti. Zaista je sve bilo u divnom, prijateljskom ozračju. Hvala Bogu!! Ivana K.
  • 6.1.U potpunosti sam razumio cilj ove formacije. Trebam biti hrabar, trebam Mu se potpuno predati i trebam uvijek spremno svjedočiti za Njega. 2./ 3.Najviše mi se svidio potresan film o čovjeku koji je glumio Isusa u Pasiji. 4.Smatram i osječam da me Bog zove, ali zbog svoje tvrdoglavosti i zatvorenosti srca nisam spreman gurati naprijed. 5.Osječao sam se u Božjoj prisutnosti posebno za vrijeme filma, to me totalno dirnulo. Osjećao sam se ljubljeno i poštovano te kao da je moje dostojanstvo netaknuto. Čudan je taj naš Bog.
  • 7.1.Pa jasno mi je da se animatorstvo treba njegovati i da ono proizlazi iz njegovanja odnosa s Bogom, stoga je i ova formacija dobrodošla u svrhu duplog njegovanja. 2.Kili,kili,kili … bum,bum, bum – predlažem da osmislimo još kakav kil i da ga otplešemo istom melodijom i riječima. 3.Najviše me se dojmilo društvo. Obogatili su me susreti s čistim dušama mojih kolega animatora. Osvježili su me svojom dobrodušnošću, radošću, ljubavi i prihvaćanjem. K tome me se dojmio kili,kili i filmić i posebno vlč. Najman tj. njegove svete riječi. 4.Planiram izroditi svećenika za svećeničke teme. 5.Jeste, drago mi je. Osjećala sam se sestrinski.

Podijelite objavu

Skip to content