Search
Close this search box.

Susret biskupa mons. Josipa Mrzljaka s kursiljistima

Suradnici pokreta Kursiljo iz raznih krajeva biskupije slavili su 21.siječnja 2016. sa župljanima župe Sv. Nikole u Varaždinu večernju svetu misu i iza toga sudjelovali su na klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom. Slijedio je susret s voditeljem Kursilja Hrvatske, vlč. Andrijom Vrane koji je za tu zgodu došao iz Zagreba. On je okupljenima u prostorima župe iznio naglaske iz govora pape Franje s prošlogodišnjeg 3. Evropskog susreta kursiljista u Rimu. 

Skupu se kasnije pridružio i biskup mons. Josip Mrzljak kojeg je pozdravio najprije domaćin, vlč. Stjepan Najman, ravnatelj i duhovnik Kursilja Varaždinske biskupije uz 40-ak okupljenih suradnika.
Tajnik Branko Galinec dao je pregled rada u protekloj godini i plan rada za prvo polugodište ove godine. U prošloj godini imali smo 3 tečaja za odrasle (Ludbreg, Varaždin Sv.Nikola i Reka) te 9 krizmaničkih tečajeva (Sv.Martin n/M; Ivanec 2-grupe; Vidovec 2-grupe; Reka; Varaždin sv.Nikola 2-grupe i u novoj pastoralnoj godini opet Ivanec) gdje je bilo obuhvaćeno 315 krizmanika dok je godinu ranije bilo samo 3 tečaja za ukupno 107 krizmanika. Tečajeve su vodili svećenici vlč.Stjepan Najman i vlč.Petar Mlakar te 40-ak suradnika. Za predstojeće polugodište planirano je 7 tečajeva za krizmanike i jedan tečaj za odrasle u Varaždinu. Ove godine krizmaničke tečajeve zatražile su i druge župe (za sada Jalžabet i Pitomača).
Osim redovitih obnova, mjesečnih i godišnje, ostvaruje se još jedna nova inicijativa. Naime, uz završetak Godine posvećenog života ovdje se organizira prvi susret roditelja, kursiljista iz naše biskupije koji imaju sinove i kćeri u duhovnom pozivu – svećenike, redovnike i redovnice, već u službi ili u pripremnoj fazi – sjemeništu, bogosloviji ili novicijatu … Želimo da se roditelji međusobno povežu i udruže u ljubavi i molitvi kako bi i na taj način bili podrška djeci, ali i svim posvećenim osobama kao i onima koji se još bore s izazovom Božjeg poziva, pa tako molimo i za nova duhovna zvanja.

Vlč. Andrija dao je pregled ukupnog rada Kursilja među Hrvatima. Ukupno je održano 54 tečaja, u prosjeku svaki tjedan jedan tečaj. Istaknuo je i ostale prateće aktivnosti kao i posebno rad na Krapnju.
Slijedila su svjedočanstva o plodovima Kursilja među mladima i odraslima, o promjenama u odnosima u obitelji i župi.
Na kraju je biskup uputio svoju očinsku riječ. Pohvalio je aktivnosti koje se događaju u Kursilju i ohrabrio je nazočne neka nastave ići tim putem. Vi sijete sjeme, rekao je biskup, posebno mladima. Neko sjeme treba duže vrijeme da proklija, izraste i rodi. Ohrabrite mlade. Biskupu je posebno drago da se ustanovio hrvatski model Kursilja, rad u župi. Podiže se cijela obitelj a to je Crkva u malom. Kursiljo je i jedan oblik misionarskog djelovanja a na to smo svi pozvani. U Kursilju se posebno dobro nađu oni koji traže više od nedjeljne mise. Otkrivate nove inicijative, nove aktivnosti i samo tako nastavite. Ako se i pojave nerazumijevanja, nemojte se obeshrabriti – zaključio je biskup.

Varaždin, 23.01.2016.
(B.)

Podijelite objavu

Skip to content