Search
Close this search box.

Sve boje Kursilja – Suzana Percela

Zovem se Suzana Percela, imam 32 godine i i radim u osnovnoj školi kao učiteljica engleskog jezika. Uz engleski sam studirala i talijanski jezik. U slobodno vrijeme volim šetati i čitati knjige, a nedavno sam krenula u školu crtanja, pa mi je to trenutni hobi.

Moj prvi dolazak na Krapanj bio je 2014. godine, kada je župnik organizirao duhovnu obnovu za zbor u kojem sam tada pjevala. Tada sam se prvi put susrela s Kursiljo pokretom. Iduće godine, odlučila sam ponovno doći na Krapanj i bolje upoznati Kursiljo. Te je godine moj animator bio Filip Sesar, koji me potaknuo na animiranje i uključivanje u Kursiljo. Kursiljo me odmah oduševio, a najviše mladi animatori koje sam upoznala na Krapnju i na formacijama. Iako sam tek počela upoznavati Kursiljo, imala sam osjećaj da je to nešto jako dobro i željela sam biti dio toga. Postala sam animatorica 2015. godine, a Kursiljo je postao izrazito važan dio mog života. Danas sam jedna od voditelja Škole za animatore, animiram na tečajevima za odrasle i za krizmanike i na tečajevima za mlade na Krapnju. Također, sudjelujem u radu Nacionalnog tajništva Kursilja, a moja je uloga suradnja s europskim tajništvima. Zbog toga sam imala priliku sudjelovati na europskim susretima tajništva Kursilja u Češkoj, Austriji i Italiji, kao i animirati na prvom Kursiljo tečaju u Ukrajini. U suradnji s Hrvatima iz Njemačke, organizirali smo i tečajeve za krizmanike u Berlinu i Stuttgartu. Takve prilike nikad ne bih dobila da nisam dio Kursilja… Sa svakog tečaja nosim jako puno uspomena, razgovora, zagrljaja, suza i smijeha. Jedan od najsmješnijih događaja s tečaja bio je kada mi se potrgao prozor na autu. Tada je kapelan „odmontirao“ cijela vrata auta, a mi smo ga svi gledali kako on to popravlja.

U Kursilju sam također dobila iskustvo rada s različitim dobnim skupinama. Mislim da mi je najdraže animirati na krizmaničkim tečajevima i srednjoškolskim terminima na Krapnju. Mladi su, otvoreni, cijene iskrenost i puno toga mogu naučiti od njih. Na tečajevima mi zna biti jako zabavno, a najviše volim rad u grupi, igre i ples. To su situacije u kojima svi uživamo, koliko god godina imali.

Kroz djelovanje u Kursilju sam naučila biti spontana i otvorena, na iskren način pristupiti drugima i usmjeriti razgovor na ono što je bitno. U Kursilju sam upoznala i svog muža Krešimira. Krešo je bio jedan od animatora na mom prvom Krapnju i te godine je baš njegovo svjedočanstvo ostavilo velik dojam na mene. Dok je svjedočio, u meni se javila želja da i sama jednog dana svjedočim na Krapnju. Tada nisam znala da će se ta želja uskoro ostvariti… Među najvažnijim plodovima Kursilja u mom životu, svakako je produbljivanje odnosa s Bogom – s Ocem, s osobom Isusa Krista i s Duhom Svetim. Bog je preko Kursilja konkretizirao moje vjerovanje, ali i moje djelovanje. Ovdje sam pronašla sebe i zahvalna sam što sam dio velike Kursiljo obitelji.


My name is Suzana Percela, I am 32 years old and I work as an English teacher in elementary school. I also studied Italian. In my free time, I like to take walks and read books. I recently started attending drawing classes, so this is my current hobby.

My first visit to Krapanj was in 2014, when the parish priest wanted to organize a spiritual retreat for the choir in which I sang at the time. He decided to take us to Krapanj. That was the first time I heard about Cursillo movement. The following year, I decided to come to Krapanj again and to learn more about Cursillo. That year my animator was Filip Sesar. He encouraged me to join Cursillo. The movement immediately delighted me, especially all the young animators I met on Krapanj. Although I was just starting to get to know Cursillo, I had a feeling it was something really special and I wanted to be a part of it. I became an animator in 2015 and Cursillo became a very important part of my life. Today I am one of the organizers of School of Leaders, I am one of the animators in Cursillo for adults, Cursillo for confirmation candidates and for young people on Krapanj. I also participate in the National Secretariat of Cursillo, and my role is to cooperate with European secretariats. That is why I had the opportunity to participate in European meetings of the Cursillo Secretariat in the Czech Republic, Austria and Italy, as well as to animate at the first Cursillo in Ukraine. In cooperation with Croats from Germany, we also organized Cursillo for confirmation candidates in Berlin and Stuttgart. I would never have such opportunities if I wasn’t a part of Cursillo… From each Cursillo I carry a lot of memories, conversations, hugs, tears and laughter. One of the funniest events was when my car window broke – the priest took the whole car door off of the car and we all watched him fix it.

In Cursillo I also gained experience in working with different age groups. I really like to attend Cursillo for confirmation candidates and to animate high school students on Krapanj. They are young and open, they value honesty and I can learn a lot from them. I like group work, games and dancing the most. These are the moments we all enjoy, no matter how old we are.

Through my work in Cursillo, I learned to be spontaneous and open, to approach others in an honest manner and to direct my conversations to important topics. In Cursillo I also met my husband Krešimir. Krešo was one of the animators on my first Krapanj and that year his testimony had a great impression on me. During his testimony, I wished to have the same experience one day. At that time, I did not know that this wish would soon come true… Among the most important fruits of Cursillo in my life is certainly the deepening of my relationship with God – with the Father, with the person of Jesus Christ and with the Holy Spirit. Through Cursillo, God concretized my beliefs, and with them my actions. In Cursillo I discovered who I really am. I am really grateful to be a part of the great Cursillo family.

Podijelite objavu

Skip to content